FoodPersoonlijkSportenTips

Fit op en tijdens de vakantie

geschreven door Marit juli 23, 2015 3 Comments

Marit, hoe doe je dat toch? Die vraag komt (de laatste tijd) regelmatig binnen in mijn inbox. Hoe kun je van ongezond genieten? Van gezond genieten? Sporten op vakantie? Je altijd fit voelen? Die balans houden?

Goede vragen! En ik vind ze lastig te beantwoorden. Want dit verschilt per persoon. Het hangt van je doelen af, je motivatie, je lichaam, je vakantie.
Voordat ik ga vertellen HOE ik dat ‘toch’ doe wil ik je duidelijk maken dat dit ook niet altijd goed gaat bij mij. Ik kan niet altijd genieten van ongezond eten. En ook niet altijd van gezond. Soms wil ik ook wel een dikke hamburger, waar ik misschien dan achteraf stiekem toch een beetje spijt van heb. Omdat ik daarvoor ook al chocolade op had. En in de sportschool sport ik ook niet altijd het dak eraf. Nee hoor, verre van. Of ik er altijd plezier in heb? Ja, meestal wel, maar dat komt omdat ik het leuk houd voor mezelf.

Deze hele levensstijl hou ik leuk voor mezelf. Anders is het toch niet uit te houden?

Ik zal je vertellen over ‘hoe’ ik dat doe. En dan doel ik in deze blog meer op mijn levensstijl leef op vakantie.
Ten eerste, ik vind sporten leuk. Echt leuk. Ik stop er graag mijn energie in, want ik krijg er nog meer energie van. Als mijn vriend de avond ervoor zegt: ‘zullen we morgenochtend even sporten?’ dan word ik blij. Ik probeer er zelf niet met zulke ideeën te komen, want ‘ik ben op vakantie’, maar toch is sporten voor mij ook rust en vakantie. Ik heb er plezier in en heb er geen ‘moet’ gevoel bij.
Daarnaast, waar ik het al duizend keer over gehad, heb ik het gevoel in mijn dagelijkse leven balans te hebben. Tussen sporten, eten en genieten. Zo sport ik, eet ik gezond, maar zit er ook af en toe iets ongezonds tussen. Juist hierdoor blijft het leuk en hou ik deze levensstijl vol. En dat is nou net de bedoeling en dat is nou net de reden waarom ik er op vakantie geen moeite mee heb om een ijsje te eten.
Ik wil fit zijn gedurende het hele jaar, net iets fitter zijn voor de vakantie en fit blijven op vakantie. Omdat ik mijn lichaam niet vaak iets ontzeg en mezelf lekkers gun, is het niet op vakantie het geval dat alle remmen los gaan en ik in plaats van één chocolade croissantje vijf chocolade croissants, want yolooooo het is vakantie

Nee, dat doe ik niet. Ik blijf die balans houden, maar ben natuurlijk heus wel intens aan het genieten en eet net even wat anders als thuis. Ook sport ik anders en wat minder. Mijn lichaam kan dat hebben. Het reageert daar niet gelijk op. Het gaat niet in de vakantie stand. Het komt niet in de ‘give me all the food’ stand waardoor ik je gedurende de hele vakantie een foodbaby bij je draagt en je ongemakkelijk voelt.
Door die balans kan mijn lichaam best wat hebben. Daarin heb ik ‘m het afgelopen jaar getraind en daar pluk ik op zo’n vakantie de vruchten van. En dan kom ik thuis met nog steeds het zelfde lichaam en een nieuwe dosis motivatie om weer te knallen in de sportschool en leuke receptjes te bedenken en te maken.

vakantie italië

3 Comments

Ivy juli 23, 2015 at 14:48

Leuk stuk! Denk er hetzelfde over!

Antwoord
Carolien - On a Healthy Adventure juli 24, 2015 at 06:45

Balans is belangrijk en jezelf niets ontzeggen, want zoals je zelf al aangeeft, ga je dan niet helemaal los tijdens je vakantie.

Antwoord
Marvin juli 24, 2015 at 08:37

Als ik op vakantie ga neem ik complete rust (op een beetje wandelen en zwemmen na natuurlijk). Lekker herstellen! Maar goed, ik ga dan ook 10 of 11 dagen… wanneer ik bijvoorbeeld 3 weken zou gaan zou ik wel (lichter) door blijven trainen.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram