FoodTussendoortjes

Eiwitrijke pindakaas ballen

geschreven door Marit februari 26, 2019 6 Comments
eiwitrijke pindakaas ballen

Je eigen voedzame en lekkere tussendoortje maken? Voor deze eiwitrijke pindakaas ballen heb je geen oven nodig! Alleen een kwartiertje van je tijd en een paar plakkerige handen, maar ik beloof je: het is het waard! Uit het recept maak je 10 ballen. Bewaar ze in de koelkast of vriezer en je hebt elke dag een lekker, voedzaam en vullend tussendoortje!

Nodig:

PS. Wil je dit recept veganistisch? Gebruik dan plantaardige eiwitpoeder en yoghurt!

Doen:

  • Giet kokend water over de dadels (zorg ervoor dat ze geen pit meer hebben) heen en laat dit 10 minuten weken.
  • Doe in een beslagkom: de havermout, pindakaas, eiwitpoeder en Griekse yoghurt. Wanneer de dadels geweekt zijn, voeg je deze ook toe.
  • Mix dit geheel. Ik gebruikte hiervoor een staafmixer. Een plakkerige bende, maar dat hoort zo (liever geen water toevoegen!).
  • Wanneer het klaar is, maak je je handen een klein beetje nat zodat je makkelijker ballen kunt draaien.
  • Draai 10 ballen, leg ze op een bord en zet voor minstens 3 uur in de koelkast.
  • Je kunt er eventueel nog pure chocolade (au bain marie) laten smelten, over de ballen verdelen en afmaken met wat kokosrasp.
  • De ballen horen wat zacht van de buitenkant te zijn. Vind ik juist lekker, maar wil je het meer crunchy dan kun je dus chocolade erover laten smelten of het voor een kwartiertje in de oven zetten.
  • Bewaar de ballen tot zo’n vijf dagen in de koelkast (in een bakje) of verpak ze in folie en bewaar in de vriezer.
  • ENJOY!

 ♥ ♥

Voedingswaarden per bal:

Kcal = 184
Koolhydraten = 17,1 gram
Eiwitten = 10,9 gram
Vetten = 7,5 gram

6 Comments

Francien Boeve februari 26, 2019 at 21:20

Dit recept snap ik niet; je gebruikt allemaal supercalorierijke ingrediënten en dan wel light yoghurt. Dat beetje vet maakt dan ook niet meer uit…

Antwoord
Marit februari 26, 2019 at 21:36

Hey Francien,
Bedankt voor je reactie.
Ik heb zelf altijd Griekse yoghurt light in de koelkast staan, wat ik dus ook gebruikte bij deze ballen. Ik weet niet hoe het met normale Griekse yoghurt uitpakt (waarschijnlijk niet heel anders), dus ik heb het recept weergegeven zoals het bij mij “gelukt” is.
En ik denk dat het ook geen reden hoeft te zijn dat als je alleen maar calorierijke producten gebruikt (waar niets mis mee is), dat je dan geen light producten “mag” gebruiken…

Antwoord
Puk februari 27, 2019 at 08:00

Hi!

Is het de bedoeling dat de balletjes hard worden? Ze waren bij mij te zacht om er direct iets van te draaien, dus eerst de koelkast in. Ik heb griekse yoghurt 0% gebruikt.
Alvast bedankt!

Antwoord
Marit februari 28, 2019 at 05:23

Hi Puk, de balletjes horen zacht te blijven! Maar wel zo plakkerig dat ze gewoon bij elkaar blijven. Als je een “hardere snack” zoekt, dan raad ik de banaan-havermout repen van mijn website aan! 🙂

Antwoord
Faye maart 1, 2019 at 10:52

Hi Marit,

Leuk idee al die recepten! Zeker voor tussendoortjes. Zijn er ook alternatieven beschikbaar? Ik kan niet tegen dadels, andere noten (behalve pinda’s en macadamia’s), niet tegen zoetstoffen (dus eiwitpoeder wordt ‘m niet) en niet tegen havermout.

Veel recepten sla ik daardoor over (waardoor ook deze), maar zouden er vervangers zijn voor al deze ingrediënten?

Gr Faye

Antwoord
Marit maart 4, 2019 at 23:17

Hi Faye, wat vervelend dat je daar niet tegen kan. Er zijn zeker wat recepten op mijn blog (zoals bananenbrood, blauwe bessen muffins…) die deze ingrediënten niet bevatten, dus je kunt in ieder geval even kijken! 🙂 Dadels kun je vervangen door rozijnen (maar denk dat je daar ook niet tegen kunt?), eiwitpoeder kan vaak vervangen worden door meer meel en/of wat honing. Noten kun je vaak wel weglaten als het om een bite/smaak gaat en havermout kun je vaak vervangen door speltmeel.

Antwoord

Mijn andere blogs