FoodTussendoortjes

Eiwitrijke citroen maanzaad cake

geschreven door Marit februari 12, 2019 17 Comments

De lente is nu echt begonnen en daar hoort frisse cake bij! Ik maakte een citroen maanzaad cake (lemon poppyseed cake), maar dan een eiwitrijke versie. Een simpel, voedzaam en lekker tussendoortje. Lekker voor jezelf, maar ook leuk om te maken voor anderen 😉

Nodig voor de cake:
– 200 gram speltmeel
– 250 gram magere kwark
– 60 gram vanille eiwitpoeder
– 3 eieren
– 2 citroenen (hier de schil van)
– 50 gram honing
– 25 gram maanzaad
– snuf zout
– theelepel bakpoeder
– 100 ml water

Voor de topping:
– 150 gram magere kwark
– 20 gram vanille eiwitpoeder
– sap van halve citroen

Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe in een beslagkom: de speltmeel, magere kwark, eiwitpoeder, eieren, honing, zout en bakpoeder. Rasp de citroenen (alleen het gele gedeelte) en doe ook dit in de beslagkom. Mix dit geheel (ik gebruikte een staafmixer). Als dit klaar is, roer je de maanzaad er doorheen.
Giet het beslag in een cakeblik die bekleed is met bakpapier. Zet in de voorverwarmde oven voor 25 minuten op 180 graden. Laat daarna nog even staan.
Wanneer de cake afgekoeld is kun je aan de gang met de topping. Meng de kwark met de eiwitpoeder en het sap. Snijd de cake in 10 plakken en verdeel daar de topping over (op jouw manier). Je kunt de cake verpakken in folie en in de koelkast bewaren (drie dagen) of in de vriezer.

Voedingswaarden per plak:
Kcal = 158
Koolhydraten = 16,6 gram
Eiwitten = 14,8 gram
Vetten = 3,7 gram

17 Comments

Rosanne april 24, 2018 at 18:17

Hoi! Is het mogelijk om de cake met topping in te vriezen?
Groetjes, Rosanne

Antwoord
Marit april 24, 2018 at 18:34

Ja hoor, doe ik wel gewoon! 🙂

Antwoord
Aukje april 24, 2018 at 18:57

Is de eiwit poeder ook te vervangen?

Antwoord
Marit april 25, 2018 at 14:24

Kan, maar dan valt er wel smaak weg! Je zou dan wat meer honing kunnen toevoegen. Ik heb het zelf niet geprobeerd, dus durf het niet te garanderen.

Antwoord
Yvonne mei 2, 2018 at 13:35

Ha Marit,

Ziet er suuuper lekker uit en ik ga deze cake dan ook zeker maken!
Zijn de voedingswaarden in- of exclusief de topping?

Antwoord
Marit mei 3, 2018 at 15:25

Inclusief!

Antwoord
Marcella juni 18, 2018 at 20:12

Hoi Marrit,

As we speak ben ik deze cake aan het bakken.
Echter, net piept de oven en zijn de 25 min voorbij. Echter, de cake is nog hlml niet gaar!
De bovenkant is mooi licht bruin dicht gebakken maar aan de zijkant ontploft en zie ik er onder nog puur beslag! Heb jij dit ook eens gehad?

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 09:05

Hi Marcella,
Wat vervelend! Ik snap niet zo goed hoe dit kan, ik heb dit zelf nooit, maar ik denk wel echt dat het per oven verschilt. Hopelijk heb je ‘m er nog even in gelaten en is ‘ie toch nog goed gelukt? Heb je dit vaker met je oven? En wat voor cakeblik gebruik je?

Antwoord
M mei 10, 2019 at 10:48

Zou je dit echt met de topping erop kunnen invriezen?
Misschien een stomme vraag maar wat gebeurt er dan als de cake ontdooit is.. niet een enorme plakkerige bedoeling met die kwark topping?
Heb gister je cake met cranberries en pistachenootjes gemaakt, ook een aanrader!

Antwoord
Marit mei 11, 2019 at 07:01

Hi Marit,
Ja hoor! Ik heb dat best vaak gedaan en het smelt inderdaad, maar omdat je het in folie verpakt, blijft het gewoon op z’n plek. Ik zou het gewoon een paar uur voordat je het op gaat eten eruit halen.

Antwoord
M juni 13, 2019 at 16:28

ik heb ze gemaak, maar in muffinvorm. Ze waren helemaal ingezakt en echt de lelijkste muffins die ik ooit heb gezien, maar ze waren onwijs lekker en ook uit de vriezer nog heel lekker.

Antwoord
Marit juni 16, 2019 at 03:21

Hahahah oeps… lelijkste ooit! Fijn dat het wel lekker smaakte 😉 Daar gaat het uiteindelijk om!

Antwoord
Kim juni 16, 2019 at 15:29

Ik ga deze binnenkort zeker ook maken! Is er nog een specifieke reden dat je voor speltmeel kiest in plaats van bijvoorbeeld tarwemeel? Bevat dit ‘betere’ voedingswaarden? Ik hoor het graag! Dank 🙂

Antwoord
Marit juni 27, 2019 at 04:18

Hi Kim,
Ik vind speltmeel erg fijn werken in recepten en daarbij valt het ook goed. Maar je bent vrij om een andere meel te gebruiken! 🙂

Antwoord
Kim juli 15, 2019 at 23:05

Jaaa, hij is lekker! Ik had ruzie met de rasp, dus ik heb er wat meer citroensap dan rasp ingedaan, maar is zeker lekker. Het is alleen wel een vrij vaste cake, maar zo te zien die op jou plaatje ook? Of kreeg jij hem wel luchtig en helemaal droog?
Hier heb ik de komende weken plezier van! 🙂

Antwoord
Marit juli 18, 2019 at 07:07

Hij mag wel een beetje sticky zijn Kim! Droog krijg je ‘m niet door de kwark!
Thanks voor je berichtje, geniet ervan! 🙂

Antwoord
Kim juli 18, 2019 at 22:01

Top! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Follow on Instagram