Het is weer tijd voor eiwitrijke cake! En deze keer met de goddelijke combinatie kokos en chocolade… De eiwitrijke cake is niet alleen geschikt voor de fanatieke sporters onder ons, ook als je niet sport kun je altijd wel wat eiwitten gebruiken. Je kunt de cake in plakken snijden, verpakken in folie en bewaren om als lekker en gezond (zie de voedingswaarden onder het recept) tussendoortje te eten.
Nodig:
– 120 gram speltmeel
– 1 grote, rijpe banaan (110 gram)
– 3 eieren (waarvan bij één ei alleen het eiwit)
– 200 gram magere kwark
– 75 gram (vanille) eiwitpoeder
– 20 gram cacao poeder
– 20 gram kokosrasp
– 1 theelepel bakpoeder
– 50 ml water
Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe in een beslagkom: de speltmeel, banaan, eieren (2 eieren + 1 eiwit), kwark, eiwitpoeder, cacaopoeder, bakpoeder en het water. Mix dit geheel (ik gebruikte en staafmixer). Als het een beslag is, roer je met een lepel de kokosrasp hierdoor heen.
Bekleed een cakeblik met bakpapier. Giet hier het beslag in.
Zet dit in de oven voor 25 minuten op 180 graden. Laat daarna nog even in de oven/buiten de oven staan.
Snijd de cake in 10 plakken. Je kunt de plakken in folie verpakken en bewaren in de koelkast (zo’n drie dagen) of in de vriezer.
Eet smakelijk! ♥
Voedingswaarden (per plak):
Kcal = 118
Koolhydraten = 12,1 gram
Eiwitten = 11,4 gram
Vetten = 2,9 gram
PS. Ik heb dit recept alleen op deze manier geprobeerd. Ik weet dus niet hoe het zal smaken zonder eiwitpoeder, een ander soort meel o.i.d. Je bent uiteraard vrij om dit te proberen, maar ik weet dan niet wat het resultaat zal zijn.
15 Comments
Hallo Marit, dit lijkt me erg lekker, maar wat is dat eiwitpoeder eigenlijk? Zijn dat die dieetshakes? ??
Eiwitpoeder is eiwit in poedervorm. Klik maar eens op de link in het recept, daar word het uitgelegd!
Oké dankjewel.Ga ik doen??
Hoihoi,
Kan je het invriezen?
Ja! Staat ook in het recept ;).
Ik heb hem gemaakt en hij is superlekker!
Yaaaay, goed om te horen Isabel! 🙂
Hoi Marit!
Kun je hem het beste in de koelkast bewaren of daarbuiten? Laatst heb ik hem in de koelkast bewaard en werd hij heel erg vochtig in een plastic bakje…
Hij is heerlijk trouwens, voor de tweede keer gemaakt nu(wel in een taartvorm, cakevorm moet ik nog aanschaffen?).
Groetjes Minke
Ik bewaar ‘m liever in de koelkast, verpakt in folie. Fijn dat ‘ie zo goed bevalt! 🙂
Hi, kan deze ook gemaakt worden zonder banaan? Aangezien je ook recepten hebt met soort gelijke ingrediënten, maar waar geen banaan in hoeft.
Hi Floor, ik heb het nooit geprobeerd zonder banaan, maar het kan zeker. Wel valt er dan een zoete smaak weg. Je kunt de banaan vervangen door 30 gram meer meel.
Oh heerlijk!! Kan het ook zonder eiwitpoeder en met wat extra zoetstof? Ik heb de extra eiwitten niet zo nodig, en vind het zonde om daar dan eiwitpoeder voor in huis te halen maar houd wel van gezonde cake 🙂
Hi Anne, ja hoor, dit kun je gerust proberen. Inderdaad een andere vorm van zoetstof gebruiken. Eet smakelijk! 🙂
Hi Marit, vanmiddag jouw recept geprobeerd. Heel fijn en lekker recept, echter werd de cake bij mij best droog. Het beslag was ook heel dik. Hoort dit of kan ik iets aan het recept veranderdn zodat het minder droog wordt? Dank je wel!
Hey Emke, goed om te horen. Droge cake is dan alleen niet zo heel fijn. Heel soms heb ik dit ook, terwijl ik dan precies hetzelfde doe als anders. Wat kan helpen: een beetje (plantaardige) melk toevoegen aan het beslag.