FoodPersoonlijkSportenTips

Een gezellige fit girl?!

geschreven door Marit juni 17, 2018 14 Comments

Veel mensen hebben een bepaald beeld bij ‘fit girls’. Op feestjes komen we altijd in sportkleding, we drinken alleen maar water, we zeggen altijd nee tegen taart, we praten de hele tijd over onze spierpijn en je zult ons echt geen chippie zien eten. Fit girls zijn dus niet gezellig. Of toch wel?

“Jullie zijn eigenlijk best gezellig”
Toen ik een aantal weken geleden, samen met twee andere ‘fit girls’, in Portugal op suftrip was, zeiden ze aan het eind van het weekend dat ze bang waren dat we helemaal niet gezellig zouden zijn. Gelukkig dachten ze daar na het weekend anders over en was het slechts een vooroordeel over fit girls. Toch hoor ik het vaak. Op festivals, feestjes of als ik bij vrienden op visite ben. De mensen die mij kennen weten inmiddels wel dat ik niet vies ben van ‘ongezond’ eten, maar onbekenden kunnen nogal eens verbaasd reageren wanneer ik ‘gewoon mee eet en drink’. Dat ze hadden verwacht dat ik alleen maar water zou drinken en echt geen patat zou eten. Er bestaat blijkbaar een beeld over mensen die sporten en graag gezond eten. En als je alleen maar gezond of anders eet, dan ben je niet gezellig.

Wat is gezellig?
Toch blijft het ook iets geks. Wanneer je ‘gewoon mee eet en drinkt’, dan hoor je erbij. Dan doe je niet moeilijk en doe je niet gek. En dus ben je gezellig. Je kent het vast wel: iemand in je vriendengroep die plantaardig is gaan eten of die bijvoorbeeld geen alcohol drinkt (om wat voor reden dan ook). “Nou, wat ongezellig zeg!” kan er dan (meerdere keren) worden geroepen. Er wordt direct iets van gevonden, terwijl er vaak niet wordt gevraagd naar de reden erachter. Eten (en drinken) is tegenwoordig echt een ding. Alles draait om eten. Ik doe er helemaal aan mee hoor, want I love food en ik zal ook niet snel met lege handen naar vriendinnen gaan, omdat ik inderdaad eten als ‘gezelligheid’ zie. Toch maken we het onszelf daardoor juist ook vaak moeilijk en hebben we altijd wel wat te vinden van iemand anders.

Sociale aspect
Eerlijk gezegd denk ik dat heel veel mensen anders eten en doen, omdat ze er graag bij willen horen en niet ‘moeilijk’ willen doen. Ik heb dat zelfs al met vegetarisch eten. De afgelopen maanden probeer ik zo weinig mogelijk vlees en vis te eten, maar als we bijvoorbeeld bij familie of vrienden gaan eten, dan voel ik me toch bezwaard om te vragen of ze iets zonder vlees of vis kunnen maken. Heel stom eigenlijk, want ik wil (om verschillende redenen) eigenlijk gewoon geen vlees of vis meer eten en ik denk dat het alleen maar goed is om anderen te laten zien dat het ook zonder kan. De stap om veganistisch te gaan eten lijkt me daarom al helemaal groot en lastig.
Eerder schreef ik al eens over ‘food shaming’. Mensen hebben altijd wel iets te zeggen over wat je wel of niet eet, wat je zou moeten eten en op basis daarvan wordt je beoordeeld. “Och, jij hebt weer iets gezonds mee”, “eet je nou weer niet mee met de rest?”, etc. Er is serieus altijd wel iets wat te zeggen.
Ik vind het ontzettend knap dat bijvoorbeeld veganisten zo achter het veganisme staan, dat het ze niet uitmaakt wat anderen er van vinden. Zij willen gewoon plantaardig eten (om wat voor reden dan ook) en dat doen ze dan ook. Vaak ook nog zonder anderen er mee tot last te zijn en iemand iemand te willen overtuigen ook veganistisch te zijn.

Verantwoorden
Ondanks dat ik me goed voel bij de manier waarop ik eet en drink, heb ik vaak wel de neiging om me te verantwoorden. Om uit te leggen waarom ik bijvoorbeeld een gezonde keuze maak, waarom ik wèl een glas wijn drink of zak chips eet, waarom ik er voor kies om tijdens vakantie te gaan hardlopen of waarom ik deze keer geen taart hoef. Ik pas me nog wel eens aan de situatie aan om niet diegene te zijn die weer moeilijk doet of die de ‘fit girl wil uithangen’. Waarom eigenlijk? Bang op commentaar?

Wat ik met deze blog wil zeggen? Doe en blijf doen waar jij je goed bij voelt en wat werkt voor jou. Er zullen altijd andere mensen zijn die iets te zeggen hebben, maar wanneer jij iets niet wil, dan hoeft dit ook niet. Je hoeft je niet altijd te verantwoorden, maar je kunt wel uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt. Wellicht vinden ze het alleen maar interessant, maar er zullen ook genoeg zijn die het niet begrijpen of niet eens willen luisteren.

Maak geen andere keuzes, omdat je bang bent dat anderen daar iets van zullen vinden (note to myself). Het is JOUW leven en die leef je maar één keer en doe dat op de manier zoals JIJ wilt en waar jij je goed bij voelt. En als iemand je dan eens ‘ongezellig vind’, dan zegt dat genoeg over diegene.

Happy Sunday ♥

14 Comments

Lotte juni 17, 2018 at 10:33

Ik kan me hier helemaal in vinden hoewel ik gewoon “normaal” eet op eiwitshakes etc na, drink ik geen alcohol meer. Gewoon omdat ik het nut er niet van inzie en het niet meer lekker vind. Daarnaast is sporten met een kater gewoon echt 10x zwaarder. Voor mij en mijn goede vrienden is het ondertussen normaal, maar krijgen vaak inderdaad de opmerking “1 drankje kan toch wel, voor de gezelligheid”

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 08:53

Bedankt voor je reactie, Lotte. Fijn dat je goede vrienden het nu ‘accepteren’!

Antwoord
Sanne juni 17, 2018 at 10:42

Heel herkenbaar! Ik merk het vooral als het gaat om wel/geen alcohol drinken. Eten merk ik minder, behalve bij taart (of snacks). Wat zeg jij als je een keer iets afslaat en je de “ah joh, een klein stukje kan toch wel?” of “doe niet zo ongezellig”-reactie krijgt?

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 08:56

Ik trek me er tegenwoordig niet meer zoveel van aan. Waarschijnlijk krijg je alleen maar zo reactie, omdat ze zelf wilden dat ze ook zo waren ofzo? Ik zeg ook niets over hun eet of drinkgedrag, dus draai vaak mijn hoofd weg als ze iets over mij zeggen daarover 😛 Of ik leg ze gewoon uit dat ik net gegeten heb, geen trek heb, het niet lust of wat dan ook.

Antwoord
Andrea juni 17, 2018 at 11:18

Echt heeeeel herkenbaar. Wat betreft alcohol ben ik zelf veeel gezelliger zonder dan met. Mt wordt ik juist moe en futloos waardoor ik niet meer kan dansen en alleen maar in slaap val. Zonder kan ik het tot 6 of 7 uur sochtends volhouden en de hele avond dansen en het echt naar mn zin hebben haha. Inmiddels heb ik wel mijn weg daarin gevonden maar het is nog steeds moeilijk dat mensen je dan soms saai vinden. Veel accepteren het nu maar sommige nog niet. Maar daarin weet ik steeds meer mn weg te vinden.

Wat betreft vegetarisch eten ook heeel herkenbaar. In het begin vooral. Maar ook dat is mij vooral nu gelukt omdat ik mijn redenen er vaak gelijk bij zeg en ik vind het nu zooo ‘barbaars’ dat ik zelf liever dan voor gek sta dan dat ik ooit nog vlees in mn mond stop. Vegetarisch wennen mensen vanzelf aan en vinden de meeste vaak ook juist knap. Sommigen mensen zijn er stug in maar daar probeer ik boven te staan. Ik ben laatst wezen reizen in Azië en het is daar zooo veel normaler om vegetariër te zijn. Restaurants lokken zelfs mensen met reclame borden dat ze vegetarisch eten hebben. Kan Nederland echt nog een voorbeeld aan nemen. En veel lezen over vegetarisch eten en de veeindustrie roept mij steeds terug bij het grote belang van geen vlees eten. Sta zelf sterk dan vinden mensen het vaak niet eens raar. Succes! Je hoeft niets te eten waar jij evht niet achter staat. Zeker niet als het om een voormalig levend dier gaat vind ik zelf haha. Het is moeilijk hoor ik weet het echt! Veel struggle hier ook!! Maar je bent al heel gied bezig door er zo bewust mee om te gaan. Veganistisch probeer ik thuis zo veel mogelijk na te streven maar ik weet wel dat dan in sociale gelegenheden wel echt heel lastig wordt en vooral ook voor anderen. Dus dat wil ik zeker mensen niet aan doen. Maar.we komen echt in een periode dat het normaal gaat worden dus dat geeft mij echt veel hoop. Klimaat en dierenwelzijn staat voor mij echt op 1 wat betreft mijn voedingskeuzes en ik denk dat meer mensen dat ieeets meer mogen doen.

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 08:57

Wat knap dat je zo de hele nacht doorkan! En mensen gewoon laten zien dat je dus vet actief en ‘gezellig’ bent, ook al zit regen borrel in.
Je hebt helemaal gelijk met je stuk ‘sta zelf sterk’. Ik denk ook dat het juist belangrijk is om te laten zien dat er bijvoorbeeld bij avondeten niet altijd vlees hoeft te zijn en dat het eigenlijk nog lekkerder en gezonder kan zijn zonder! Thanks voor je reactie, heel fijn!

Antwoord
Britt juni 17, 2018 at 15:16

Hoi Marit!

Mede Groninger 😛
Ik kan me zo vinden in deze blog. Het laatste half jaar heb ik mijn leven helemaal omgeslagen. Ik wist altijd wel veel van voeding en sporten maar deed er nooit echt wat mee omdat mijn omgeving het niet “normaal” vond. De afgelopen 6 maanden ben ik lekker fanatiek aan het sporten en let ik op wat ik binnen krijg. Toch laat ik dit niet aan mijn omgeving zien, verstop ik het zelfs een beetje. Als ik met vrienden ben, drink en eet ik gewoon mee omdat het inderdaad als gezellig wordt gezien. Als ik het niet doe voel ik me haast schuldig en een buitenbeentje! Dit artikel herinnert me er weer aan dat dat helemaal niet hoeft en dat als ik eiwit shakes en proteïne repen nemen wil dat helemaal niet verkeerd is!
Thanks!

Liefs,
Britt

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 08:59

Hey Britt!
Wat super knap dat je die knop om hebt gezet! En ik denk dat het bij jou juist inspirerend voor je vrienden kan zijn om te laten zien dat het niet altijd ongezond hoeft om het gezellig te hebben en dat je je dus mega fit voelt door zo te leven! Ik begrijp je ergens helemaal, maar als je je ergens niet goed bij voelt, dan vooral niet doen!

Antwoord
Robin juni 17, 2018 at 18:13

Heel herkenbaar! Met name op het werk weet ik vaak niet zo goed wat ik moet doen als er taart is en ik niet wil. Ik vind niet alle soorten lekker en collega’s weten dat. Het gekke is dat het wel geaccepteerd wordt als je zegt dat je er niet van houdt maar als je zegt dat je niet wil, dan krijg je opmerkingen. Wil zo graag er gewoon bij met een koffietje en zeggen dat ik oversla maar dat durf ik niet en blijf dus meestal maar weg of zeg dat ik het niet lust of eet toch maar eigenlijk met tegenzin… zo stom eigenlijk…

En ow ja dont worry er zijn genoeg momenten dat ik er bewust voor kies om wel mee te eten met dit soort momenten!

X Robin

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 09:00

Hey Robin, zo herkenbaar inderdaad! Het is gewoon iets wat mensen niet accepteren ofzo… ook omdat het uitgedeeld wordt, dus is het ‘vriendelijk’ wanneer je het stuk taart aanneemt, maar ook vaak omdat anderen geen nee durven zeggen en dus wat zeggen over de mensen die wel nee zeggen.
Dank voor je reactie!

Antwoord
Ilana juni 17, 2018 at 20:37

Heel herkenbaar! Sinds kort eet ik bijna geen suikers meer omdat ik mij hierdoor fijner voel. Vooral collega’s snappen het niet als je taart afslaat bijvoorbeeld. Want ja je kunt het hebben toch? Je moet je indd altijd verantwoorden.
En als ik nu taart eet kies ik daar zelf heel bewust voor en geniet ik er extra van. Liefs ilana

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 09:02

Knap van je, Ilana! Doen waar jij je goed bij voelt. Bedankt voor je berichtje!

Antwoord
Sheila juni 18, 2018 at 11:15

Zeeer herkenbaar. Als je ergens bent waar mensen vragen wat je wilt drinken en je water antwoordt, dan krijg ik echt bijna altijd te horen ‘nou gezellig hoor’. En precies hetzelfde met als je een keertje een glas alcohol overslaat. Het voelt wel of je je iedere keer moet verdedigen voor het kiezen van iets gezonds, maar eigenlijk is het gekker dat de norm is geworden dat je ongezond eten en drinken nodig zou hebben om het gezellig te hebben, toch?. Dat denk ik dan maar altijd: het zegt meer over jou dat jij dit opnoemt dan over mij 😉

En nu het al een hele tijd geleden is dat ik startte met gezonder leven, is het zelfs zo normaal dat mensen uit zichzelf al zeggen: ‘Ohja, jij wilt vast water he? Komt eraan!’ Merk dus nu dat het minder een ding is bij de mensen in mijn directe omgeving. Zelfde met vegetarisch eten. Ik eet inmiddels al 10 jaar geen vlees en eerst zei ik het nooit bij een bbq ofzoiets, omdat ik dacht dan moeten mensen weer helemaal moeilijk doen voor mij. Dan at ik stokbroodjes en salades. Maar nu neem ik gewoon zelf iets mee voor op de bbq en maken mensen vaak 1 van de salades vegetarisch bijvoorbeeld. Na een tijdje went je omgeving eraan en is het of het nooit anders is geweest 🙂

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 09:04

Precies dat, Sheila! Zegt meer over diegene, dan over jou! Fijn dat het minder een ding aan het worden is in je omgeving, dan wordt het geaccepteerd en hoef je je ook niet te verantwoorden. En goed idee om zelf iets mee te nemen naar de BBQ!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram