FoodPersoonlijkSportenTips

De controle (meer) loslaten

geschreven door Marit januari 28, 2018 10 Comments

De reden waarom mijn blog tot stand is gekomen, is omdat ik een aantal jaar geleden heb ervaren hoe fijn het is om de controle op (gezond) eten en sporten (meer) los te laten. Om me niet meer druk te maken om het getal op de weegschaal, om weer patat te kunnen eten zonder schuldgevoel en om in plaats van een workout eens lekker op de bank te ploffen. Ik wilde mijn ervaring delen om anderen te inspireren.

Inmiddels heb ik hier al meerdere blogs over geschreven, mijn tips gedeeld en de laatste maanden deelt er om de week een lezer haar persoonlijke, inspirerende verhaal (in Openhartig). Maar helaas zijn er nog steeds veel meiden en jongens met eetproblemen, obsessief gedrag en/of een verkeerd zelfbeeld.
Al eerder schreef ik een blogpost “8 signalen dat je obsessief met eten en sporten bezig bent”. Deze blog heb ik uit eigen ervaring geschreven en begrijp me niet verkeerd, ik wil je niet één of andere stempel opdrukken, maar ik wil je er wel over laten nadenken. Het waren voor mij signalen waarin ik me herkende en die voor mij hebben meegespeeld om te erkennen dat ik een ongezonde relatie met sporten en eten had. Het erkennen voor jezelf kan zo lastig zijn, maar is al zo’n grote stap. Het is ontzettend eng en spannend, het voelt misschien als falen. Je wilt graag controle op wat en met wie je eet, hoe en wanneer je sport, het getal op de weegschaal… het is geen falen als je dit meer los wil laten. Het is stapje voor stapje meer ervaren dat er meer is in het leven dan sporten, (gezond) eten en een perfect lichaam.

Ik krijg geregeld de vraag wat mij heeft geholpen om de controle meer los te laten en hoe ik  een balans voor mezelf heb gecreëerd.. Dit ligt voor iedereen anders, maar er zijn wel wat stappen die mij hebben geholpen. Niet alles in één keer, maar langzaamaan.
Het is bijna februari en deze maand zal op mijn blog deels (bij Challenge Monday) in teken komen te staan van “de controle loslaten”. Niet voor iedereen een uitdaging dus, maar als je al in paniek raakt bij de gedachte aan controle loslaten, dan daag ik je zeker uit om mee te doen. Durf het aan te gaan.

Morgen komt de eerste uitdaging van dit thema online te staan: geen calorieën tellen. Geen producten afwegen, niet invoeren in je app en dus niet weten wat je zoal aan calorieën binnenkrijgt en of je op het eind van de dag nog iets ‘mag’ eten. Calorieën tellen begint vaak onschuldig. Je hebt een bepaald doel voor ogen en daarbij hoort een bepaald eetpatroon. Op een gegeven moment wordt elk dropje, elk worteltje gewogen en ingevoerd. Je eet niet meer buiten je schema om, eet niet met anderen en spontane etentjes zitten er zeker niet in… ik hoop jullie door deze uitdaging te laten inzien dat je uit jezelf best wel weet wat goed voor jou en je lichaam is en dat het genoeg kan zijn om daar naar te luisteren.

Voor nu ben ik wel benieuwd: tel jij calorieën en houd je dit bij in een appl? Durf jij de uitdaging aan te gaan?

10 Comments

Anzji januari 28, 2018 at 11:08

Ik hou al een jaar of twee 5 dagen per week alles bij in een app. De andere 2 dagen durf ik het wat losser te laten.

Ik ben hier mee begonnen omdat ik, 10kg te zwaar, bij een diëtiste terecht kwam die me uitlegde dat afvallen enkel en alleen mogelijk was als ik met een consistent calorie deficiet at. Zij stelde 1500kcal voor, ik maakte daar 1200 a 1300kcal van.

Ondertussen ben ik 16kg kwijt. Ik zit perfect op gewicht, maar ik durf die 5 “registratie-dagen” niet los te laten, uit schrik dat ik weer bijkom. Sterker nog, ik crossfit 4 a 5x per week en heb het idee dat ik met 1300kcal op een trainingsdag mijn lichaam gewoon niet geef wat ik kan gebruiken, maar ik heb geen idee hoe ik meer kcal kan eten zonder weer bij te komen.

Even ter nuancering: ik geniet van wekelijkse frietjes van de frituur, ik ga uiteten met vriendinnen en ik gun mezelf genoeg lekkers.. Maar het moet wel “passen” 😉

Antwoord
Marit januari 29, 2018 at 12:29

En zou je het niet nog een dag extra kunnen loslaten en eten op gevoel? Om te ervaren dat je dan niet gelijk bijkomt? Super knap dat je bent afgevallen, maar door die ervaring weet je ook echt wel wat je lichaam wel en niet nodig heeft! 😉

Antwoord
Soof januari 28, 2018 at 12:56

Calorieën tellen werkt voor mij totaal niet. Over het algemeen eet ik gezond, maar ik durf en kan ook zeker genieten van een keer iets minder gezond eten. Ik eet vooral op gevoel. Als ik calorieën ga tellen ga ik eten naar wat ik moet/mag, met als resultaat dat als ik aan het eind van de dag nog kcal over heb, ik dit opeet in de vorm van minder gezonde producten. Terwijl ik daar, als ik geen calorieën tel, helemaal geen behoefte aan heb. Dus ik eet lekker verder op gevoel en eet af en toe iets lekkers als ik daar echt zin in heb 🙂

Antwoord
Marit januari 29, 2018 at 12:28

Juist als je er op gaat letten of gaat tellen, ga ik inderdaad ook anders doen en eten. Terwijl ik best weet wat goed voor mij en mn lichaam is! 😉 Goed dat je niet telt en kan genieten van gezond en ongezond, heerlijk!

Antwoord
Kiani januari 28, 2018 at 14:19

Ik ben weer begonnen met calorieën tellen, omdat ik bewuster wil worden wat ik allemaal eet op een dag. Het nadeel is wel dat ik alles afweeg op de weegschaal, zelfs een klein stukje chocolade. Ik probeer sommige maaltijden niet af te wegen en te tellen, maar dan krijg ik toch een drang om het wel te doen. Dit is voor mezelf niet altijd fijn en ook niet voor mijn omgeving.
Dus ik ga de uitdaging aan en ik ga meedoen aan de Challenge Monday! Ik ben benieuwd of ik het durf en kan, maar ik ga het zeker proberen!

Antwoord
Marit januari 29, 2018 at 12:27

Wat super dat je de uitdaging aan gaat, you can do it!

Antwoord
Ilse januari 28, 2018 at 16:04

Aankomende woensdag ga ik sinds een tijdje voor het eerst weer eens met anderen eten! Ik heb een uitje, een etentje, met collega’s. Wel spannend en een enorme uitdaging die ik aanga. Maar ik heb er zin in en kijk uit naar de gezelligheid 😉 let’s rock this.

Antwoord
Marit januari 29, 2018 at 12:26

Wat goed dat je de uitdaging aan gaat, je kan het!!! Lekker van genieten!

Antwoord
M januari 28, 2018 at 20:27

Super goede challenge! Ik vind dat meer blogschrijvers er meer aandacht zouden moeten geven, omdat meeste wat je leest over afvallen, zo, zo veel op de sportschool staan en gezonde/onschuldige etc gebakjes gaat. Het begint wel vaak onschuldig maar het neemt je gezonde jij zo snel over. Ik ben helaas erg bang dat minst kwart tot een derde van de lezers van zulke gezondsheid/sport/Rene Kroes etc achtige blogs een eetprobleem of een verslaving aan sporten heeft.
Ik tel al paar jaar sinds mijn ‘echte herstel’ van anorexia nervosa aangaan geen kcal, maar ik weet het nog steeds dondersgoed hoeveel er precies in product a, b en c zit. Deze ziekte heeft mijn leven op z’on erge manier veranderd en ik zou het echt niet willen dat nog meer mensen zo diep gaan zakken.
Ik gebruik een programma waarmee niet passende websites ga blocken en meer en meer blogs horen er ook bij. Ik hoef geen verhaaltjes over afvallen of dagmenu’s van 1500 kcal. Ik hoef geen leven wat maar om het sporten en eten gaat, er is zo veel meer in het leven!

Antwoord
Marit januari 29, 2018 at 12:26

Dankjewel voor je berichtje!
Op je eten letten kan geen kwaad vind ik, maar als je je leven er maar niet door laat leiden en dat je het soms ook kan laten gaan vind ik belangrijk. Goed dat je zulke websites blokt (blij dat mijne er dan niet bij zit!).

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram