Food

Commentaar op je gezonde levensstijl vanuit je omgeving

geschreven door Marit juni 5, 2016 35 Comments

Al eerder schreef ik een blog over negatieve reacties op social media. Nu een blogje over het commentaar op jouw levensstijl uit je omgeving, waar je elke keer maar mee moet dealen… Wat is het toch dat sommige mensen tegenwoordig zoveel commentaar moeten leveren op mensen die zich bezig houden met (gezond) eten en sporten?!

Als er een salade uit de tas wordt getoverd tijdens de lunchpauze “och ja, jij weer gezond zeker en zeker geen boterhammen?”
Als je nee zegt tegen een taartje: “nee, jij slaat ‘m weer over natuurlijk.”
Als je een wijntje overslaat: “joh, doe eens niet zo ongezellig!”
Als je in de koffiepauze niet voor een latte met karamel gaat, maar voor een zwarte koffie “ja joh, stel je voor dat je suikers binnen krijgt…”
Als je om 9:00 uur al een workout hebt gedaan en een proteïne shake drinkt: “och, je hebt zeker al weer gesport?”
Als je na het werk direct doorgaat naar de sportschool: “pff, ga je nu alweer sporten? Je moet echt niet dunner worden hoor!”

Stel je eens voor hoe het tegenovergestelde gaat…

“Och ja, jij kiest natuurlijk voor de KitKat uit de kantine.”
“Ga je nu alweer niet sporten vandaag?”

“Oh ja, jij zal die bitterbal eens niet overslaan.”
“Jij haalt zeker patat vanavond en eet weer geen groenten vandaag?”

Dat doe ik toch ook niet? Ik laat jou toch ook gewoon doen eten wat jij wilt, zonder commentaar te leveren… Wat boeit het mij wat jij s’avonds gaat eten, wat je voor het werk doet, wat je na het werk doet, of je wel of niet gaat sporten en wat je drinkt en eet tijdens de pauzes…

Ik zal vast niet de enige zijn die dit soort opmerkingen regelmatig naar het hoofd geslingerd krijgt.
Je kiest voor een fitte levensstijl, maar je omgeving moet hier blijkbaar aan wennen, of in ieder geval de nodige opmerkingen over (blijven) maken. Gelukkig ben ik zelf al een tijdje op weg, is bij mij iedereen er inmiddels aardig aan gewend en worden er amper nog opmerkingen over gemaakt. Maar ik weet dat het heel vervelend kan zijn om constant het gevoel te hebben om je levensstijl te moeten verdedigen. Om te verdedigen waar jij je goed bij voelt.

Kijk… ÍK ben van mening dat ik me fit, energiek en fijn voel als ik regelmatig sport, gezond eet en voldoende slaap… Maar hoe een ander zich hierbij voelt of dat iemand anders dit niet doet of zijn of haar eigen manier, dat moet diegene zelf weten. Echt. Ik vind het leuk om met mijn website anderen te inspireren en motiveren, maar mensen die hier niets voor voelen, moeten het ook vooral niet doen! Doen waarbij je je goed voelt!

Hoe ik met die opmerkingen en commentaar omga?
De meeste mensen bij wie het echt niets kan schelen wat ze in hun mond stoppen of dat ze al jaren niet hebben gesport, zijn vaak de mensen die zich ook het minst druk maken om andermans levensstijl.
Maar je hebt ook mensen die misschien stiekem zelf ook weten dat ze een kilootje te zwaar zijn, dat ze wat gezonder willen eten en naar de sportschool willen… Maar aangezien ze er geen actie opzetten en niet weten hoe het moet of hoe te beginnen, kan dit zich uiten in jaloezie of frustratie, waardoor ze op andere mensen commentaar hebben. In ieder geval, zo zie ik het. Daarom vind ik het zelf ook altijd gewoon fijn om met deze mensen in gesprek te gaan. Uit te leggen waarom jij dit doet en waarom het goed voelt. En vragen te stellen. “Goh, wil je ook een hapje?”, “Wil je eens mee naar de sportschool?”, “Heb je zelf al eens geprobeerd om wat minder suiker in je koffie te doen?” Zo geef je ze de kans om ze iets te leren en te ervaren. Mochten ze dat niet willen, dan vraag ik ze vriendelijk of ze commentaar blijven leveren op mijn doen en laten, want nu weet ik wel dat ik hartstikke saai ben als ik niet mee drink, dat ik op een konijn lijk door al dat groenvoer en dat ik binnen de kortste keren veeeeeel te dun ben door al dat sporten.

Ik hou mijn commentaar op jouw levensstijl voor me, laat je mij dan ook in mijn waarde?!

35 Comments

Dominique juni 5, 2016 at 12:52

Damn, glad someone finally said this. Pffff, die opmerkingen de laatste tijd, de logica is soms echt ver te zoeken.
Maarja, wij kunnen daar wel tegen, toch? Fitgirls for the win!

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 13:12

Ja we kunnen er sowieso tegen, maar het kan wel erg vervelend zijn en het is gewoon niet nodig 😉 Thanks voor je reactie en laat je niet kennen! 😀

Antwoord
Maud juni 5, 2016 at 12:55

Herkenbaar! Heb altijd het gevoel dat ik mn gezonde levensstijl stiekem moet houden omdat mensen het toch altijd overdreven blijken te vinden. “Waarom zou je gezond doen? Waarom wil jij nou weer een slanker lijf?” Heel irritant

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 13:13

Ja precies, wat eigenlijk gekkenwerk is, want als jij je er goed door voelt. Gewoon voor uitkomen en misschien inspireer je er zelfs wel anderen door en anders maar niet 😉 Doen wat voor jou goed voelt!

Antwoord
Lianne juni 5, 2016 at 13:55

Heel herkenbaar zeg!

Antwoord
Lobke juni 5, 2016 at 14:00

Waaw, zo herkenbaar! Ik kreeg laatst op een personeelsfeest nog de opmerking ‘Drink jij nu nooit iets anders dan water?? Een cola zal je goed doen’. Of de commentaar op m’n gezonde lunches…. Ik trek me er niet veel van aan , en ga nu richting sportschool ??

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 16:11

Ja, hilarisch toch. Waarom zou een cola goed doen dan…? Haha. Lekker gezond blijven eten en sporten inderdaad!

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 16:11

Ja, hilarisch toch. Waarom zou een cola goed doen dan… Snap je toch niet! Lekker gezond blijven eten en sporten inderdaad!

Antwoord
Marieke juni 5, 2016 at 14:17

Ik snap hoe het voelt ? mensen lachen vaak met mijn eten omdat ik vegetarisch en lactose-vrij eet. Ze noemen me een “konijn” en vragen of ik me wel energiek genoeg voel, telkens moet ik ze uitleggen dat ik me beter dan ooit voel zonder melkproducten en dat ik geen vlees nodig heb. Maarja, ik laat hen gewoon hun gang gaan en probeer er niet teveel over te denken ?

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 16:14

Blijven uitleggen en misschien willen ze stiekem wel gewoon met je mee doen 😉 je kunt het altijd vragen!

Antwoord
Menno juni 5, 2016 at 14:27

Afgezien van het commentaar en de vervelende blikken op je gezonde eten is het ook super irritant dat mensen denken dat ze alleen maar een gesprek met je kunnen voeren als het over sport/voeding gaat. Alsof wij verder gewoon leeg zijn van binnen… Of van die mensen die dan opeens zeggen van “Hey ik heb vandaag ook weer gesport” , “Ik ga morgen juist niet sporten” of “Ik heb in mijn pauze kwark gegeten, goed he??”. Dus ik herken mij heel erg in Marit haar verhaal!

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 16:14

Hahahah, herkenbaar ja! Mensen die zich verantwoorden om wat ze eten/sporten… En hun verhalen hierover kwijt moeten… We hebben inderdaad wel wat meer inhoud 😉

Antwoord
Maartje juni 5, 2016 at 14:29

“Eet je nou alweer zo’n hele back yoghurt?” “Heb je daar wel genoeg aan? “Jij ook altijd met je eigengemaakte eten!” Zijn opmerkingen die Ik krijg. Zo zelfs dat Ik geen nee durfde te zeggen tegen een ijsje. Wat overigens wel weer Thunder lekker was 😉

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 16:15

Als je een ijsje wilt, dan moet je dat ook zeker nemen en lekker van genieten. Maar het is ook wat dat je je verplicht voelt he, maar snap je volkomen hoor! Soms doe ik het, soms ook niet 😉

Antwoord
Danielle juni 5, 2016 at 15:03

Hahaha dit komt me zo bekend voor! Ik ben nu sinds 11 april bezig met afvallen, omdat simpelweg mijn BMI dus niet meer gezond was. Ik ben sindsdien 10 kg kwijt en 9 cm buikomvang. Voor een gezond bmi moest ik rond de 5 kg kwijt raken en in ieder geval 6,5 cm kwijt raken. Ik ben lekker op weg naar een strakke buik en een goede levensstijl. Ik vind het heerlijk om 6-8 uur te sporten in de week, maar inderdaad er was een grote drempel.. Ik dacht dat ik het stom zou vinden en niet van de snoep, pizza, chips en pakjes (denk aan pasta pakjes en rijst, burrito’s etc.) af kon blijven. Wat bleek, dit alles kan je ook op een gezonde manier maken! Oke, het is meer werk meestal (salade maken duurt immers langer dan 4 boterhammen smeren), en het is ietsje duurder, maar ik vind eigenlijk alles wat ik eet wel erg lekker! Mensen zeggen dat ik er goed uit zie en dat ik goed bezig ben, maar als ik dan wel eens met bepaalde mensen praat krijg je toch van die opmerkingen als: “Ja, maar jij sport toch alleen maar..” of.., “neem nou ook gewoon wat krieltjes, dat kan echt wel hoor! En het toetje is ijs en dat heb ik speciaal voor jou gekocht.” Welk deel van “dieet” heb je niet begrepen denk ik dan? Ik laat het dan ook gerust staan hoor, haha.. En soms neem ik wel een beetje, maar dan alles met mate. Ik denk dat als ik het niet afentoe had gegeten dat ik nu dan zeker 1-2 kilo meer kwijt was geweest, maar de strenge 6 weken zijn over. Nu vind ik het belangrijk dat ik eet waar ik me goed bij voel en sport zo vaak als ik dat wil. Slapen moet sowieso 8+ uur bij mij zijn, anders loop ik als een zombie op mijn werk hahaha!

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 16:17

Wat goed zeg, wat een knop om en wat gaat het je goed af! Er zijn inderdaad zoveel lekkere gezonde dingen. Natuurlijk moet je ook een beetje blijven genieten, alles kan met mate! You go girl!

Antwoord
Carlijn juni 5, 2016 at 15:31

Zo herkenbaar! Mensen die zeggen… “jij altijd met je gezonde lunch, ik heb echt geen tijd om dat soort dingen te maken hoor!” ik kan het dan niet laten om te zeggen dat het misschien inderdaad iets meer moeite kost om een salade te maken dan boterhammen met kaas, maar dat ik er tijd voor máák. Persoonlijk vind ik de mensen die “geen tijd” als excuus gebruiken om ongezonde keuzes te maken, nog vervelender dan de mensen zie negatieve opmerkingen maken als ik geen stukje taart pak. Die laatste groep kan ik makkelijker negeren merk ik.

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 16:18

Als je je ergens goed door voelt of ergens achter staat, dan maak je er tijd voor. Soms even puzzelen, maar dat is gewoon een stom excuus inderdaad!

Antwoord
Jorinde juni 5, 2016 at 16:26

Oh wat heerlijk dat je hierover een blogje hebt geschreven! Ik word er soms HÉ-LE-MAAL leip van. Mijn idee is inderdaad ook dat vooral de mensen dat zeggen die zelf ook wel graag wat gezonder zouden willen leven en dus een soort van jaloezie voelen.

Ik merk wel dat ik nog niet goed weet hoe ik erop moet reageren. Heb soms zelfs de neiging om dat stukje chocola wat ik eigenlijk niet wil, toch maar te eten zodat er geen irritante opmerkingen komen. Slaat natuurlijk nergens op!

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 20:45

Ik snap dat laatste wel hoor, dat heb ik ook wel vaak. En ik word er natuurlijk ook wel door verleid 😉 maar doe gewoon waar jij je goed bij voelt. Vaak komt uit jaloezie en zo niet, leg het dan gewoon eens duidelijk uit waarom en wat je doet.

Antwoord
Petra juni 5, 2016 at 16:59

Super goed geschreven en helemaal mee eens! Soms is het vermoeiend jezelf steeds te moeten verdedigen voor de leefstijl waar jij jezelf goed bij voelt. Ik ga de discussie vaak niet meer aan, ze hoeven het niet te snappen zolang ze het maar respecteren.

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 20:45

Goed dat je er zo in staat, je hebt gelijk!

Antwoord
Sophie juni 5, 2016 at 17:22

Wat ik ook ontzettend irritant vind zijn de mensen die zeggen ‘Maar jij moet helemaal niet sporten, je hoeft toch niet af te vallen?’ en je dan aankijken alsof ze proberen een beginnende eetstoornis te diagnoseren. Zelfs als je inderdaad niet ‘te dik’ of ‘te ongezond’ bent maar niet helemaal vol zelfvertrouwen zit is het horen van ‘er is iets mis met de manier waarop je met je lichaam omgaat’ geen goede vervanger voor ‘er is iets mis met je lichaam’.

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 20:44

Sporten betekent ook gewoon niet per se afvallen, het draagt gewoon bij aan je energie en hoe je je voelt.

Antwoord
Roos juni 5, 2016 at 18:35

Mensen moeten helaas altijd commentaar leveren, zo jammer!

Antwoord
Esther juni 5, 2016 at 18:44

Top stukje Marit!
Tel jij die nootjes nou voordat je ze in een bakje doet? Omdat ik een handje noten eet tijdens een koffiepauze. Of ik mijn eigen urine heb opgevangen, als ik een ijsthee meeneem dat lichtgeel van kleur is. Wanneer ik weer eens normaal ga doen, omdat ik bijna geen brood meer eet en geen stroopwafel bij de thee… Zoooo fijn, die veel te dikke collega’s met hun opmerkingen… Ik voel me sinds ik dit doe, oktober, top fit, barst van de energie, ben 6kg kwijt waar ik zelf verbaasd van stond… Dikke middelvinger dus, ik word er alleen maar gemotiveerder door. Sterker nog, ik ga een opleiding doen in voeding…

Antwoord
Marit juni 5, 2016 at 20:43

Dat van die urine is echt een nare grap, slaat nergens op! Maar fijn dat je gewoon lekker je eigen ding blijft doen en er niks van aantrekt. You go girl!

Antwoord
Marvin juni 6, 2016 at 08:39

In het begin zijn dit soort opmerkingen vervelend, maar tegenwoordig trek ik me er niks van aan. Ze zouden zelf misschien eens wat gezonder moeten doen 😉

Antwoord
Lindsey juni 6, 2016 at 10:03

Heeeel herkenbaar dit! Ik krijg ook de meest nare opmerkingen naar mijn hoofd. Meestal als er inderdaad een snoepmoment voorbij komt en ik een keer afsla. Dan hoor ik gelijk; ah joh jij kan het tenminste hebben! of: Je sport zoveel dan kan dat stukje taart echt wel hoor!. Ja prima, het kan misschien. Maar dat zegt niet dat ik elk stukje taart dat voorbij komt op werk ook op moet eten. Het ging zelfs een keer zo ver dat toen ik wat afviel ik naar mijn hoofd kreeg dat ik anorexia zou hebben… zucht. Of de beschuldigende opmerking: jij sport wel erg veel he? Uhhh ja aangezien jijzelf 0 keer per week sport is die paar keer per week van mij al snel veel ja. arrggg. Let it go, Let it gooooo.

Antwoord
Marit juni 7, 2016 at 11:12

Ach, laten we zulke opmerkingen houden op jaloezie. Als jij je maar goed voelt bij wat je doet, dan zien ze dat snel genoeg en na een tijdje respecteren ze het hopelijk! Keep up the good work!

Antwoord
Marcelle juni 8, 2016 at 11:52

Oef, herkenbaar… Bij mij wordt er altijd gezegd: “Neem jij nou geen taart? Als iemand het kan hebben, ben jij het wel Wat een onzin dat jij niet neemt.” Heel irritant, omdat dit niet zo is. Ik moet er echt hard voor werken om slank te blijven, ik sport veel en eet gezond. Het gaat niet vanzelf. Maar het zijn inderdaad wel heel vaak de mensen die zélf te zwaar zijn en al allerlei diëten hebben uitgeprobeerd die blijkbaar niet werken en inderdaad altijd zeggen -als het over sporten gaat- “Oh nee hoor, daar heb ik geen zin in. En geen tijd voor.” Om vervolgens het tweede stuk taart te pakken, want “Ik neem jouw stukje wel.” Ik wil daar ook heel vaak en graag iets over zeggen, maar dat doe ik niet, want dat is beledigend. Maar dat ze zich andersom inderdaad met mijn manier van leven bemoeien en daar kritiek op hebben schijnt heel normaal te zijn. Maar ík voel me fit en lekker en ik zit lekker in mijn lijf. Dus tja, hun probleem, denk ik dan maar. 😉

Antwoord
Lisa juni 9, 2016 at 14:57

Omg zo herkenbaar! Mensen kijken altijd raar als ik weer me bakje uit me tas haal met salade of rijst. En als ik zeg dat ik ga sporten idd die opmerking: alweer?? Je lijkt wel gek! Vaak is het jaloezie

Antwoord
Miranda augustus 22, 2016 at 09:53

Zelf ben ik pas net begonnen met sporten en mijn eetschema en ben net terug van vakantie dus waarschijnlijk moet ik dit nog allemaal gaan ervaren.. Toch wilde ik hier even op reageren aangezien ik, voordat ik aan ‘mijn challenge’ begon, ook bepaalde collega’s in de gaten hield die in de pauze aan de salade zaten, fruit als tussendoortje aten en -zo leek het althans- gemakkelijk nee konden zeggen tegen taart. Ook heb ik wel eens gevraagd naar recepten als ze het hadden over de heerlijke dingen die ze gingen koken. Ik was niet jaloers en heb voor zover ik weet ook geen opmerkingen gemaakt die zij misschien als vervelend hebben ervaren, maar ik lette er wel op. Nu weet ik dat de reden daarvoor was dat ik me afvroeg hoe ze dat toch deden. Ik was er in ieder geval niet klaar voor en stond niet sterk genoeg in mijn schoenen om bijvoorbeels nee te zeggen tegen taart. Hoewel ik nog geen ervaring heb met dit soort opmerkingen, kan ik als ‘fitgirl in wording’ wel zeggen dat je anderen kunt inspireren en helpen als er dit soort opmerkingen gemaakt worden. Bepaalde mensen staan wellicht juist open voor informatie erover of blijk geven van het feit dat het misschien niet altijd makkelijk is maar wel de moeite waard. Wie weet zet je de ander aan het denken! Mensen weten het vaak ook niet.. Ik dacht zelf namelijk ook dat ik goed bezig was met mijn 2 crackers met kipfilet voor de lunch (bleek veel te weinig!) en dat een stuk taart best moest kunnen, want ik sportte toch veel…

Antwoord
Ad november 11, 2019 at 10:43

Hé, ik ben net klaar met het lezen van je artikel en wilde je vertellen dat ik er absoluut van genoten heb! Dank je

Antwoord
Juul november 3, 2021 at 03:19

Ik heb dit artikel ook met plezier gelezen. Kun je eventueel ook advies geven over de winterdepressie die ik al voel aankomen?

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram