FoodSportenTips

“Alles of niets” mentaliteit

geschreven door Marit februari 11, 2023 0 comments
Alles of niets

Je kent het vast wel, de “alles of niets” mentaliteit… misschien heb je er zelf (vaak) mee te maken of zie je het bij anderen. Elke dag sporten, of maanden niet. De hele dag super gezond eten, of alles eten wat los en vast zit. Er is geen balans en je dag is verpest als het niet volgens plan gaat. Je moet natuurlijk vooral doen waar jij jezelf goed bij voelt natuurlijk, maar vaak gaat deze mentaliteit gepaard met een onrustig, ontevreden gevoel. In deze blog ga ik daar wat dieper op in.

Waar komt deze mentaliteit vandaan?

Vaak komt de “alles of niets” mentaliteit vanuit het graag goed willen doen. Je hebt bepaalde doelen (en dromen) gesteld en daar komt een plan bij kijken. Dit plan moet zo strikt mogelijk worden gevolgd, om die doelen zo snel mogelijk te behalen. Misschien motiverend en leuk op korte termijn, maar op de lange termijn is het lastig (en niet leuk) om zo’n strikte levensstijl vol te houden.

Nadelen

Het nadeel van deze zwart-witte mentaliteit is dat als iets niet volgens planning gaat, dat het dan voelt alsof ALLES verpest is. Er is geen grijs gebied. Bijvoorbeeld in de ochtendpauze een taartje eten omdat een collega jarig is. Dit stond niet in je “planning”, maar je hebt geen nee gezegd en nu is de hele dag verpest. Kun je ook wel een patatje in de kantine halen voor de lunch en in de avond een zak chips als avondeten eten. Want de hele dag is VERPEST. Dit is zo zonde. Je hebt het gevoel te falen, niet goed genoeg te zijn en het brengt alles behalve positiviteit aan jouw dag.

Omdraaien

Hoe kun je wat minder “alles of niets” denken en wat meer die balans creëren? Het hebben van bepaalde doelen is niet verkeerd, het kan juist heel leuk en motiverend zijn. Toch kan het zijn dat deze doelen iets te hoog gegrepen, of zelfs onrealistisch zijn, op de korte termijn. Je wilt het misschien te snel behalen. En dat gaat misschien even goed, maar op de lange termijn werkt dit vaak niet. Ga je voor doelen op de lange termijn, dan kies je voor duurzame verandering en lok je de “alles of niets” mentaliteit minder uit.

Wat hierbij kan helpen:
  • Maak je doel realistisch: wil je bijvoorbeeld gezonder eten of heb je een doel op sportief vlak, probeer hier dan stapje voor stapje naar toe te werken. Door dit duurzaam aan te pakken, hou je het leuk en heb je er op lange termijn alleen maar meer profijt van.
  • Maak je doel leuk/maak het leuk: persoonlijk vind ik niet dat je iets moet doen “om het vol te houden”, maar juist dat je een levensstijl creëert die leuk is en natuurlijk aanvoelt. Je hoeft er niet bij na te denken, maar doet dingen vanzelf, omdat het goed voelt.
  • Zie “maandag” niet als heilige draad: “maandag ga ik echt gezond eten en weer naar de sportschool”. Je legt de lat hierdoor zo hoog, dat het moeilijk is om niet te falen. Het plezier gaat eruit en het wordt iets wat je “moet” doen. Wil je wat gezonder leven, begin dan NU, maar met kleine stapjes! Ga lekker naar buiten voor een frisse neus, haal gezonde boodschappen in huis en heb er plezier in!
  • Wees niet zo streng voor jezelf: deze hoor je vaker van mij, omdat ik echt geloof dat je niet zo streng voor jezelf moet zijn. Laat die touwtjes maar vieren. Misschien ben je bang dat je dan in de “alles mag” blijft hangen en alleen maar “ongezonde” keuzes maakt, maar juist door niet zo streng voor jezelf te zijn, wordt dat verlangen naar alles wat ongezonds is en “niet mag” veel minder.
  • Focus op kleine successen: bijvoorbeeld die workout die super lekker ging, die heerlijke maaltijd die je voor jezelf hebt gekookt, een ochtend wandeling, je niet schuldig voelen na dat taartje etc.

Herken jij je wel eens in de “alles of niets” mentaliteit? Hoe gaat dit bij jou en wat helpt jou hierin?

<3

Laat een comment achter

Mijn andere blogs