FoodPersoonlijkSporten

Hoe ik ben aangekomen…

geschreven door Marit juni 14, 2015 21 Comments

Die vraag krijg ik veel, heel veel op mijn mail. Hoe heb je dat toch gedaan? Aangezien ik al een paar keer mijn verhaal heb gedaan. Van weinig eten en veel hardlopen, naar veel, gezond, goed eten en krachttraining.
Om van het linker figuurtje naar het rechter figuurtje te komen heeft even geduurd. Het heeft veel energie gekost. Veel geduld. Veel frustratie. Trainingen, tranen, doorzettingsvermogen, eten… Niet alleen ben ik in kilo’s aangekomen, vooral in mijn hoofd gaat het er nu veel gezonder aan toe. Train je hard? Dan voed je je lichaam goed, dat ging ik me eindelijk realiseren.

Wat ik deed om aan te komen:
– Alle cardio schrappen, niet meer hardlopen/fietsen/skeeleren
– Krachttraining met zware gewichten, dus max. 10/12 herhalingen per set (3 setjes per oefening)

Ik ging heel anders eten, kreeg steeds meer door hoe mijn lichaam werkte en dat het voedingsstoffen (vooral eiwitten) nodig had om mijn spieren te laten herstellen om spieren op te bouwen. Ik ging van één keer zuivel per dag, naar zuivel bij iedere maaltijd.

Het blijft ook iets psychisch. Aankomen. Het woord alleen al. Het is gewoon een negatief woord. Veel meiden die mij mailen zeggen dat ze willen aankomen, maar bij veel moet erg ook echt knop om in het hoofd. Je moet echt die controle loslaten. Wil je écht aankomen, dan is het belangrijkste om naar je eetpatroon te kijken. Pas als jij echt aankomt door (meer) te eten, dan kun je ook krachttraining gaan doen. Als je écht wilt aankomen:
– Probeer bij maaltijden te eten: noten, avocado, vis, kip, volle producten… toe te voegen
– Drink calorieën (smoothies)
– Iedere maaltijd net iets meer dan anders. Extra schep kwark, extra boterham, extra laag pindakaas
– Eet sowieso acht keer per dag (tussendoortjes tussen maaltijd en tussendoortjes in)
– Wacht niet tot je honger hebt, eet gewoon echt op ieder moment dat je trek hebt

Tips:
– Wees geduldig
– Geniet van wat je eet
– Moet niet, soms wil het even een dagje niet. Heb je geen zin om je vol te proppen, doe het dan ook niet
– Laat je niet gek maken door je omgeving, heb je aangegeven aan te willen komen, dan kunnen ze je willen vol proppen met taartjes, chips, cola. Als jij het liever op een andere manier doet, doe dat dan, laat je niets opdringen

Afvallen is moeilijk, aankomen ook. Het is gewoon een kwestie van mindset. Maak doelen voor jezelf, kleine doelen. Sta stil bij je progress. Heb geduld. Geniet. Werk hard. En geniet nogmaals van je reis. YOU CAN DO IT!

21 Comments

Bianca juni 14, 2015 at 11:22

Hoi Marit, ik wilde gewoon even kwijt dat ik je echt bewonder! Ik strijd al jaren met hetzelfde probleem en merk inderdaad dat de omgeving graag wil ‘proppen’ en ik het juist op de gezonde manier wil doen. Jouw foto en verhaal laten zien dat het gezond kan, als je doorzet: mooi! Ik vind je een voorbeeld en ga je keer blijven volgen! X bianca

Antwoord
Marit juni 15, 2015 at 19:31

Wat lief Bianca, dankjewel voor je reactie. Vooral op je eigen manier doen, dan blijf je ook gemotiveerd. Heel veel succes!

Antwoord
Esmee juni 14, 2015 at 11:51

Hii Marit!

Hoe weet je zeker dat je niet gaat aankomen in vet? Ik wil graag aankomen in spieren en ik vind meer eten echt super super lastig… En ik ben onwijs bang dat ik gewoon een dikke buik ga krijgen.

liefs esmee

Antwoord
Robin juni 14, 2015 at 11:55

Dit vraag ik me inderdaad ook af, ik zou graag nog wat vollere billen willen maar wil absoluut niet dat m’n buik dikker wordt.. Hoe heb je dat aangepakt?

Antwoord
Marit juni 14, 2015 at 12:14

Je komt niet op één plek aan. Vooral als je aan kracht training doet, hier voldoende eiwitten bij eet, dan zul je in spieren aankomen. En groeien je spieren dus ook.

Antwoord
Hymke juni 14, 2015 at 12:19

Wauw..

Ik vind het sowieso ontzettend knap van jou en jij bent een van mijn voorbeelden.
Ik zit af en toe in de knoop maar Dit blogje is een eye opener en ga er zeker wat meedoen.

Thanks,
Groetjes

Antwoord
Marit juni 15, 2015 at 19:30

Wat mooi om te lezen, Hymke. Ik hoop dat het je gaat lukken, heel veel succes!

Antwoord
Aimée juni 14, 2015 at 15:12

Wauw! Echt bewondering voor jou! Ik wil ook graag aankomen, en probeer het eigenlijk al meer dan een jaar. Mijn probleem is dat ik elke dag 24km moet fietsen om naar school en weer thuis te komen. Ook ben ik gek op hardlopen en cardio. Sinds 2 maand ben ik ook begonnen met krachttraining in de sportschool(2x per week)
Stopte je echt hélemaal met cardio? Hoelang stopte je hier mee? En denk je dat aankomen onmogelijk is met de beweging die ik doe?

xxxx

Antwoord
Marit juni 15, 2015 at 19:30

Jeetje, wat lief zeg! Ik ben studente en fiets ook van hot naar her, dus helemaal geen cardio is ook niet mogelijk. Maar daarnaast nog hardlopen, daar stopte ik mee. Af en toe een korte en snelle run, maar geen kcal verbranden, vooral spieren opbouwen. Het is niet onmogelijk! Blijf gewoon echt voldoende eten, vooral met zoveel fietsen per dag! Succes!

Antwoord
Maaike juni 15, 2015 at 20:35

Oh wat ben ik blij met deze blog!
iedereen praat alleeen maar over afvallen gosh thanks hiervoor, dit geeft me veel inspiratie en vertrouwen.

Antwoord
Marit juni 19, 2015 at 19:30

Wat fijn, Maaike, veel succes!

Antwoord
Samantha juni 16, 2015 at 08:09

Allereerst bedankt voor dit verhaal! Ik ben nu ook bezig om gezond aan te komen, waar ik wel ruimte houdt voor soms iets minder gezond. Ik heb soms wel last van eetbuien, maar ik probeer die te omarmen. Het zal mij alleen maar dichter bij mijn doel brengen! Ik had een vraag over de krachttraining, begon jij gelijk met meer eten en trainen of heb je gewacht totdat je op een gezond gewicht zat?

Antwoord
Marit juni 19, 2015 at 19:29

Wat sta je er goed in zeg! Mooi om te lezen. Ik ben eerst wat meer gaan eten en ben toen begonnen met krachttraining, zodat ik sowieso voldoende at in combinatie met trainen!

Antwoord
Frieda juni 16, 2015 at 14:52

Ik weet niet helemaal hoe ik hier nu op terecht ben gekomen, maar ik ben er onwijs blij mee!

Om mij heen hoor ik continue mensen over afvallen en hoe moeilijk dat is en dan zegt men altijd maar tegen mij: “ik wilde dat ik zoals jij was”. Nou, zeg ik dan altijd maar dat zij dat ook niet willen. Want zo dun zijn is ook niet fijn, ik moet juist aankomen. En helaas vond ik hier nooit iets over. Wanneer ik in google typ: aankomen of iets dergelijks kreeg ik altijd allerlei websites met tips om af te vallen: frustratie!

Hier ben ik dus onwijs blij mee! Dankjewel voor de tips en ik ga kijken of het mij ook lukt!

Groetjes

Antwoord
Marit juni 19, 2015 at 19:29

Wat fijn om te lezen Frieda! Heel veel succes!

Antwoord
Eline juni 17, 2015 at 10:00

Ten eerste: “wauw”. Wat een prachtige vooruitgang!
Ten tweede; eindelijk eens een ander bericht voorbij zien komen dan de “zo vermager je zsm voor de vakantie”

Na een depressie en een hernia vorig jaar, heb ik het roer omgegooid. Ik had nooit energie en was altijd maar jaloers op het lichaam van een ander. Dankzij de hernia ging spinning niet meer en hardlopen was toch al niet mijn ding, dus ik ben alleen gaan bodypumpen. Dit doe ik nog steeds trouw, ik voel me het best bij een beetje krachttraining, maar heb de motivatie niet om net als jou in de fitnesszaal bezig te zijn. Ik weet nu wanneer de lessen zijn en dat past precies in mijn schema. Dankzij dat ik beter ben gaan eten, groeiden mijn spieren niet alleen, ook mijn hoofd werd helder. In augsustus kwam het pas echt tot uiting. Een heel vervelend jaar en een zus die weer was opgenomen in een anorexiakliniek, mijn lievelingsnichtje overleed aan de gevolgen van kanker en het daarop volgend breken met een vriendin. Toen was het echt eens klaar. Ik zit al jaren in banen waar ik het niet naar me zin heb. Nu loopt mijn eerste studiejaar verpleegkunde ten einde en ik verbaas me om de energie die ik nu heb, ondanks de drukte en haast. Naast mijn werk en studie, ben ik moeder, heb ik een man, een hond, een huishouden, 150m2 moestuin, lieve vriendinnen en voel mezelf completer en gelukkiger dan ooit. En ik weeg alsnog 10kg meer dan een poos geleden. Dit allemaal kon ik me een jaar geleden nog niet voorstellen. Ik stond al moe en futloos op, ‘s middags sliep ik regelmatig.

Ik vind het dan ook top dat je dit soort updates plaatst. Ik hoor het maar wat vaak om me heen. Van medestudenten die zichzelf straffen na een weekendje feesten, collega’s die zichzelf eten ontzeggen, tot sportmaatjes die hopen niets meer te eten na de pump. Ik was ooit ook zo. En het heeft best wel moeite gekost om de knop om te draaien, maar het is het zeker waard.

Antwoord
Marit juni 19, 2015 at 19:28

Wauw, wat een mooie reactie! (Ik zie je naam nergens staan ;))
Dankje dat je dit verhaal hebt gedeeld. Ik vind het heel mooi om te lezen dat het nu zo met je gaat. Wat goed, blijf zo doorgaan!

Antwoord
lisa december 24, 2015 at 19:42

Hee! At je ook ongezonde dingen met veel suiker enzo?

Antwoord
Eva juni 9, 2016 at 19:25

Hee Marit!
Herkenbare struggles helaas en al meerdere malen heb ik dit proces doorlopen maar elke keer zakt mijn gewicht toch weer wat doordat ik de grote energie behoefte die mijn lichaam vraagt ‘vergeet’. Ik vroeg me af of aankomen in spiermassa ook mogelijk is als je beel cardio doet maar weinig kracht training? Ik fiets veel en daarnaast hardlopen en tennis. Ik kan me namelijk niet ook een abo op de sportschool veroorloven v krachttraining. Thanks alvast! Ben erg benieuwd. Heb je trouwens toevallig een voorbeeld van een eet dagje van jou van deze periode? Ik zit zelf erg met de angst te ongezond of teveel suiker te eten. Groetjes

Antwoord
Marit juni 10, 2016 at 08:26

Bedankt voor je berichtje, Eva!
Aankomen in spiermassa is lastig met cardio, omdat je niets doet wat de spieren echt sterker maakt. Wel qua conditie en uithoudingsvermogen, maar je bouwt niet aan spieren zeg maar. Je zou er voor kunnen kiezen thuis wat krachttraining te doen, er zijn genoeg filmpjes en je kunt heel goedkoop gewichten halen bij bijvoorbeel de Action.
Ik deel eigenlijk geen eetlijstjes, omdat dit per persoon verschillend is. Als je echt wilt aankomen dan zul je het gewoon een klein beetje los moeten laten, eten op gevoel, beetje suiker is echt niet erg en dan kijken wat er gebeurt.
Succes!

Antwoord
Aline Bouma mei 24, 2020 at 07:07

Wat fijn om dit te lezen!! Ik zit nu in dezelfde fase. Van hardlopen en flink ondergewicht nu aan komen met krachttraining. En ik herken zoveel in jouw verhaal, respect voor de manier waarop je dit voor elkaar hebt gekregen!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram