FoodPersoonlijkSportenTips

8 signalen dat je obsessief met eten en sporten bezig bent

geschreven door Marit maart 19, 2017 12 Comments

Het is niet verkeerd om bezig te zijn met gezond eten en sporten, maar wat als je hier te veel in door draait? Dat je het liefst sociale gelegenheden, zoals met je vrienden eten, uit de weggaat, je de hele dag door bezig bent met eten en wanneer je weer gaat sporten en hier zelfs je humeur van afhangt… Ook ik heb een tijd gekend waarin ik een ongezonde relatie had met gezond eten en sporten. Inmiddels heb ik hier gelukkig een balans in gevonden en weet ik dat een workout overslaan of ongezond eten niet direct gevolgen voor mijn lichaam heeft. Door mijn ervaring ben ik mijn blog begonnen en na een aantal jaar probeer ik nog steeds mensen te inspireren met mijn verhaal. Daarom vandaag: 8 signalen die (naar mijn idee!) een teken zijn van het obsessief omgaan met eten en sporten.

 • Je vermijdt sociale gelegenheden
  Een lunchafspraak, een feestje of een avondje eten met vrienden? Je zegt dit liever af, omdat je geen idee hebt wat er voor eten zal zijn en je liever hier wel de controle op hebt.
 • In je hoofd ben je constant met eten en sporten bezig
  Wanneer mag je weer eten? Wat ga je dan eten? Wat ga je morgen allemaal eten? Mag je dat wel eten? Hoeveel calorieën zitten daar allemaal in? Allerlei gedachten en vragen die de hele dag door je hoofd heen spoken…
 • Je wordt steeds strenger voor jezelf
  Vier boterhammen als lunch? Dat kan ook wel met drie. En over een tijdje misschien wel twee… Vond je eerder drie keer per week sporten al veel? Nu vind je dat je elke dag moet sporten…
 • Je laat je humeur afhangen van eten en sporten
  Per ongeluk toch een snoepje gegeten vandaag? De hele dag verpest! Geen tijd gehad om te sporten? Wat een waardeloze dag! Je wordt chagrijnig van dingen die anders gaan dan gehoopt…
 • Je kunt niet meer genieten van de momenten dat je iets ongezonds eet of op de bank blijft zitten
  Waar je eerder elke week patat at, vind je dat één keer per maand al veel. Diegene met wie je eet wil dit erg graag eten, maar jij kunt er niet eens meer van genieten, ondanks dat je het heel lekker vindt. En ook vind je dat je al je vrije momenten sportend moet doorbrengen. Bankhangen? Wat is dat?
 • Je kijkt op mensen neer die minder gezond eten en niet sporten.
  Klinkt misschien gek, maar als jij zelf ergens helemaal voor gaat en hier zelfs dingen voor laat, dan is het moeilijk voor te stellen dat anderen dit niet doen en dit begrijp je dan ook niet allemaal. Je vindt niet dat die anderen kunnen doorzetten en kijkt neer op ze, want jou lukt het wel.
 • Je voelt je schuldig na te veel eten of een overgeslagen workout
  Je baalt ontzettend van jezelf als je te veel hebt gegeten of een workout hebt overgeslagen, omdat je geen zin had. Dit zit de hele dag in je hoofd en je kunt het niet van je af zetten.
 • Je weegt je iedere dag.
  Heb je wel genoeg je best gedaan de vorige dag? Kun je dit terugzien op de weegschaal? Elke dag weeg je je in de hoop afgevallen te zijn. Je humeur hangt van het getal op de weegschaal af.

Bovenstaande heb ik vooral geschreven uit eigen ervaring. Voor mij zijn dit tekenen geweest dat ik te ver ging in mijn doel om ‘dun’ te zijn. Ik wilde overal de controle op, ging dat niet, dan was ik niet te genieten. Ik realiseerde me dat ik zo niet door wilde gaan, altijd maar bezig met eten en sporten. Natuurlijk is het niet verkeerd om met sporten en eten bezig te zijn, maar ik vind dat er niet andere dingen (zoals je familie, vrienden, humeur) onder moeten lijden.
Het is lastig, het is wennen, om van obsessief naar balans en plezier te gaan. Maar vraag jezelf eens af: wat gebeurt er eigenlijk als je de controle loslaat? Kom je dan direct 10 kilo aan? Verdwijnen je spieren?

Herken jij je in bovenstaande signalen? Durf hierin eerlijk naar jezelf te zijn. Morgen heb ik een Challenge Monday die hier mee te maken heeft. Heb je nog vragen, dan mag je me altijd mailen!

Meer blogs die te maken hebben met dit onderwerp:
Waarom je niet elke dag op de weegschaal moet staan
Mijn social media invloed op anderen
– Wat is orthorexia?
10 tips die jou helpen om aan te komen
Geen kcal meer tellen? Wat gebeurt er dan?

12 Comments

Allissa maart 19, 2017 at 19:06

Heeeeel erg herkenbaar! Ik heb vandaag tijdens een lesje Shape moeten concluderen dat ik op ben voor deze week. Gigantisch hard mijn onderrug overbelast. Ik kan op dit moment bijna niets. Zelfs zitten en liggen doet pijn. De hele middag was ik alleen maar bezig met ‘hoe ga ik dat dan deze week doen met sporten? wanneer kan ik weer?’ en zojuist heb ik toch echt de knop omgezet en gedacht ‘Eerst herstellen, eerst vandaag en morgen zien hoe het gaat en anders maar een week niet”.
Ik vind het altijd moeilijk om de balans te vinden in ‘gemotiveerd en enthousiasme’ en ‘redelijk blijven’. Zo mag ik graag als ik eindelijk weer gemotiveerd ben direct 5 keer per week sporten, want he nu wil ik immers, en deze pijn in mijn rug is helaas het gevolg.

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 10:16

Hi Allissa, wat knap dat je een reactie achter laat en dit kan concluderen! En nog knapper: de knop omgezet. Het inderdaad zoveel belangrijker om te luisteren naar je lichaam. Die balans is ook hartstikke lastig, maar het maakt de motivatie / het genieten zo veel makkelijker. Hoop dat je echt de tijd neemt om te herstellen! Succes!

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 01:56

Pf, ik herken mij helaas in al het bovengenoemde. Mijn ongezonde relatie met mijn eigen hersenen en eten, heet Binge Eating Disorder.. 🙁

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 10:17

Wat vervelend dat je hier last van hebt, maar wel heel knap en eerlijk dat je dit zo durft te zeggen. Heb je hier hulp voor of…?

Antwoord
VZ maart 20, 2017 at 12:30

Zo herkenbaar! Tijdens mijn laatste jaar van de middelbare school ging ik bijna nooit uit, stond ik 4 keer per week in de sportschool en fietste ik elke dag 20 km naar school en terug. En nog vond ik dat ik te weinig bewoog, dus ging ik extra blokjes om fietsen en calorieën tellen.
Tijdens mijn vakantie stond ik elke dag voor de spiegel om te kijken of ik aangekomen was van een croissantje… Ik had eindelijk het ‘slanke figuur’ wat ik al zo lang wilde, maar kon er totaal niet van genieten. Pas toen ik ging studeren realiseerde ik me dat er veel meer in het leven is dan sporten en gezond eten! Ik vind het nog steeds leuk om te sporten of een groepsles te doen met vriendinnen, maar ik ben veel gelukkiger nu ik lekker uit eten kan en een biertje kan drinken op het terras zonder me schuldig te voelen dat ik niet in de sportschool sta.

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 14:49

Wauw, wat een mooi berichtje zeg, dankjewel! Er is zoveel meer in het leven, je hebt zo gelijk! Gelukkig nu een andere gedachte en heerlijk genieten van je studententijd!

Antwoord
Josefine maart 20, 2017 at 13:43

Zo herkenbaar uit de tijd dat mijn anorexia ontstond, ruim vier jaar geleden. Echt ieder punt herken ik, behalve dat ik een keer per week woog in plaats van elke dag. Dan ging het getal sowieso steeds naar beneden…
Gelukkig ben ik al twee jaar hersteld hiervan, weeg ik een hele hoop kilo’s meer dan een paar jaar geleden en ben ik VEEL happier en gezonder <3

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 14:50

Wat fijn om te lezen Josefine!

Antwoord
Annemarijn maart 20, 2017 at 14:25

Zo was ik precies op mijn 21ste. Ik was 20 kilo afgevallen na een low carb diet (dont’ask..) en trainde voor een halve marathon. Ik liep 4x per week hard in de dagen dat ik niet liep deed ik core work outs, ik woog me 2x per dag gemiddeld, en mat mijn taille iedere dag. Ik was als de dood dat ik weer zou aankomen. Gelukkig ben ik ook uit dat zwarte gat gekropen, want je wordt er echt NIET gelukkig van! Ik heb geen weegschaal en doe nu voornamelijk gewichten 🙂

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 14:54

Haha, ik moest even lachen om ‘don’t ask’… Maar pfoe, aardig obsessief dus. Wat knap dat je er nu zo open over praat en goed om te lezen dat je je nu zo goed voelt!

Antwoord
Lotte mei 26, 2017 at 10:46

Hee Marit,
Dit artikel is al even geleden geplaatst, maar ik heb er toch nog een persoonlijke vraag over. Hoe is het jou gelukt om jezelf weer te herpakken en weer naar behoefte te leven op alle gebieden van gezond zijn? Met welke stapjes ben je begonnen en je gezet om in de goede richting te komen en te blijven? Vind het zo knap van je dat je hieruit bent gekomen namelijk. Moest er echt een knop om?

-Lotte

Antwoord
Lotte mei 26, 2017 at 10:50

Sorry ik zie nu je blog over ‘lekkerder in m’n vel’ en ik heb antwoord gekregen op mijn vraag! Excuus!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs