FoodSportenTips

7 tips voor intuïtief eten

geschreven door Marit januari 27, 2019 4 Comments

Eten op gevoel, het kan best wel lastig zijn. Vooral als je bijvoorbeeld een tijdlang bezig ben geweest met afvallen en/of calorieën tellen, dan weet je misschien niet altijd de signalen van je lichaam te herkennen. Omdat ik zelf niet geloof in calorieën tellen, maar naar je lichaam luisteren ga ik in deze blogpost dieper in op “eten vanuit je intuïtie” in en sluit ik af met 7 tips!

Wat is intuïtief eten?

Als je “op intuïtie eet”, dan eet je op basis van honger en verzadiging. Je eet dus wanneer je lichaam erom vraagt. Eigenlijk iets wat je als kind deed. Heb je trek? Dan eet je wat. Zit je vol, dan eet je niet meer.
We lijken, naarmate we ouder worden, steeds minder naar dit gevoel te luisteren. Dit komt vaak door de wens af te vallen en onszelf te verbeteren. Het getal op de weegschaal wordt belangrijker, je ziet bij je omgeving en social media van alles voorbij komen tja… eten wordt gewoon echt een “dingetje”.

Door meer vanuit je intuïtie te eten, krijgt het getal op de weegschaal minder waarde. Het draait er om hoe je je voelt bij de eetkeuzes en vooral dat je naar je lichaam luistert.

Bij het eten op gevoel sluit je geen voedingsproducten uit, je eet dus niet volgens een bepaald rigide of telt calorieën. Als je bijvoorbeeld wel een tijd lang een dieet hebt gevold of bijvoorbeeld je calorieën hebt geteld, dan klinkt “eten op gevoel” makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk best lastig om de signalen uit je lichaam te herkennen, als je altijd ergens anders door bent geleidt (vaste tijdstippen, bepaalde porties, bepaalde producten). Dit is iets waar je dus weer bekend mee moet raken.

Zelf liet ik me altijd leiden door vaste eetmomenten, vaste producten die ik “mocht” eten en vooral de grootte van de porties. Ik was er obsessief mee bezig, maar toen ik dit niet langer wilde, liet ik het steeds meer los en ervoer ik dat er zoveel meer is dan zo gefocust te zijn op eten. Ik kon het steeds meer loslaten, werd meer en meer ontspannen rondom eten en ging weer luisteren naar mijn gevoel. Ik laat me niet meer leiden door calorieën, maar luister naar mijn gevoel. Doordat ik veel sport, vind ik het fijn om mijn lichaam goed te voeden. Dit kan een flinke bak havermout met eiwitpoeder zijn na het sporten, maar af en toe schreeuwt het ook om een koude cola met een zak chips. Uiteindelijk gaat het allemaal om het luisteren naar je lichaam en de balans.

Wil je ook minder gefocust willen zijn op bepaalde richtlijnen en/of calorieën en meer willen eten op gevoel? Hieronder geef ik je 7 tips. Verwacht niet van jezelf dit in één dag te kunnen, geef het tijd en wen er aan.

  1. Ontspan! Je wilt relaxter omgaan met eten, dus zorg er voor dat je bepaalde dingen beetje bij beetje loslaat. Je hoeft niet op een vast tijdstip te eten, je hoeft geen producten te bestempelen als “goed” of “slecht” en durf de grootte van porties (het afwegen en calorieën) los te laten. Het hoeft niet allemaal in één keer losgelaten te worden, stapje voor stapje. Experimenteer en ervaar.
  2. Luister naar je lichaam: misschien denk je nu wel “ja, maar als ik echt naar mijn lichaam luister, dan schreeuwt het constant om pizza en chocolade!”… Natuurlijk kan het af en toe voorkomen dat je zin hebt in “ongezond”. En natuurlijk is het niet erg om je hier af en toe aan over te geven, maar bedenk ook of je lichaam er écht behoefte aan heeft of dat het bijvoorbeeld een bepaalde emotie is die je wilt onderdrukken (verdrietig, verveeld…). Denk er eens over na en misschien heb je écht zin in een stuk chocolade, maar soms kan bijvoorbeeld een cracker met avocado ook verzadigend zijn.
  3. Hou je aandacht bij het eten: dit vind ik zelf altijd lastig, terwijl ik weet hoe fijn het is. Rustig en mindful eten. Genieten van je eten, goed kauwen en niet gedachteloos naar binnen schrokken. Door je aandacht bij het eten te houden, ben je echt met het moment bezig en raar maar waar, hierdoor voel je je sneller verzadigd.
  4. Schep op in de keuken: zo kun je opscheppen wat je denkt wat genoeg voor je is. Door het in de keuken al op te scheppen, verklein je de kans dat je later meer gaat opscheppen (waardoor je jezelf misschien over-eet). Restjes kun je de dag ernaar ook opeten! En heb je nog wel trek als je het wat hebt laten zakken? Kun je altijd nog meer pakken! Je lichaam heeft elke keer een andere behoefte.
  5. Wacht niet te lang tot je honger hebt: wat mij altijd helpt is als ik echt trek heb, maar ik bijvoorbeeld weet dat we pas over een uur gaan eten, dat ik dan toch even wat kleins pak (een paar noten, dadels of een cracker bijvoorbeeld). Zo luister ik naar mijn lichaam en ben ik niet een heel uur bezig met wanneer we nou gaan eten.
  6. Schrijf het op: ben je gewend je calorieën en macro’s te tracken en vind je het lastig hier gelijk mee te stoppen? Hou het op een andere manier bij. Schrijf bijvoorbeeld op wat (niet hoeveel!) je hebt gegeten, wanneer en hoe je je erbij voelde. At je die salade omdat je erg in had of moest je iets compenseren? At je die zak chips omdat je echt trek had, of verveelde je je gewoon? Zat je vol of had je daarna nog steeds trek?
  7. Vertrouw jezelf! Je weet inmiddels best wel wat normale porties zijn en waar jij je goed bij voelt. Heb vertrouwen in jezelf en probeer schuldgevoelens steeds meer los te laten. Ervaar dat je niet aankomt van een stuk chocolade wat je spontaan at, geniet van een traktatie die je niet had ingepland.

Hopelijk heb je wat aan de tips. Heb je nog aanvullende tips? Laat het me vooral weten!

Eet jij op gevoel? Vind je dat moeilijk of juist heerlijk?

♥♥

Bronnen:
https://www.fit.nl/voeding/intuitief-eten
https://www.houseofawareness.com/everyday-mindfulness/intuitief-eten-vertrouwen-op-je-intuitie-ook-als-het-om-voeding-gaat/

PS. Wie stuurt me een reep Tony Chocolonely toe?! MIS DAT!

4 Comments

Daenelia januari 27, 2019 at 14:20

Wat raar. Mijn lichaam is er volgens mij op ingesteld om zoveel mogelijk makkelijk en calorie-rijk eten naar binnen te werken en is juist ontzettend goed in staat om meer te eten dan het ‘vol-zit’ punt. Dat is namelijk een evolutionair voordeel. Er zijn maar weinig mensen die ik ken die echt na een kleine maaltijd vol zitten en dat zijn in mijn omgeving nou juist ook de mensen die met heel veel moeite aankomen terwijl dat wel moet.
Intiutief eten werkt in ieder geval voor mij niet. Weten wat ik eet (en ik hoef daar geen calorien voor te te tellen) helpt mij veel beter een gevarieerd eetpatroon te houden en op gewicht te blijven.
Ja, mijn lichaam schreeuwt inderdaad elke dag, bij elke maaltijd, dat we net zo goed een zak m&m’s, chips of kwart vlaai naar binnen kunnen werken. Dat doen we dus niet want mijn verstand en kennis van voeding zegt me dat het toch echt beter is als ik een paprika, gegrilde kip en een appel eet.

Antwoord
Marit januari 28, 2019 at 00:27

Hi Daenelia,
Zoals ik in de blog ook al vertel, is elk lichaam anders. Ik schrijf het uiteraard wat vanuit mijn eigen perceptie op en natuurlijk heb ik ook wel eens dagen dat ik meer eet dan mijn “vol-zit-punt” of dat ik alleen maar zin heb in taart of patat, maar als ik bijvoorbeeld sport in de ochtend, dan heeft mijn lichaam daarna juist zin in iets voedends, zoals havermout. Het is ook meer dat ik “eten op gevoel” meer ben gaan waarderen, nadat ik altijd zo strikt voor mezelf was (calorieën tellen, producten uitsluiten) en dat na een tijdje eindelijk kon loslaten en weer op gevoel ben leren gaan eten.

Het is ook wat je zegt, je verstand zegt vaak wat anders en dat is ook belangrijk. Jouw berichtje geeft maar weer aan dat het voor iedereen verschillend is! Ik ken juist niet veel mensen die echt bij elke maaltijd naar “ongezond” verlangen. Knap dat je het dan toch weet om te schakelen naar iets gezonds en voedends voor je lichaam (en hopelijk af en toe wel lekker een stuk taart of een zak M&M’s!).

Antwoord
Char januari 27, 2019 at 22:03

10 jaar lang ben ik bezig geweest met afvallen, diëten, intermittent fasting, paleo, koolhydraatarm enz enz enz. Sinds een half jaar eet ik op gevoel en het bevalt uitstekend! Ik eet chips en chocola als ik er zin in heb en kan met gemak slechts een klein beetje ervan eten (vroeger moest de zak leeg haha). Ik eet ook rauwkost en fruit, omdat ik voel dat mijn lichaam dat nodig heeft. Alleen al het feit dat ik ‘slecht’ voedsel ‘mag’ eten en ook gewoon in huis heb, zorgt ervoor dat ik het echt alleen eet als ik er trek in heb. Soort van omgekeerde psychologie denk ik. Dat werkt voor mij het beste en is mijn aanvullende tip. 🙂

Antwoord
Marit januari 28, 2019 at 00:29

Wat super knap, Char! Dat je nu ook een klein beetje kan pakken. Mensen vragen mij altijd hoe ik het bij een stukje chocolade of een bakje chips kan houden, maar dat komt inderdaad omdat ik niet streng voor mezelf ben en het van mezelf mag pakken als ik er zin in heb. Luisteren naar mijn lichaam en eten op gevoel. En dat hoeft niet gelijk een hele zak te zijn. Inderdaad omgekeerde psychologie en een goede aanvullende tip, bedankt!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram