DinerFoodLunch

5 tips voor vegetarisch eten buiten de deur

geschreven door Marit april 15, 2018 4 Comments

Niet alleen waren de vitamines die ik haalde uit vlees en vis voor mij belangrijk om het te blijven eten, ook leek het me heel moeilijk in combinatie met mijn sociale leven. Ik heb wel een aantal vriendinnen die vegetarisch eten, maar het merendeel niet en dat maakt gezamenlijk eten toch wat lastiger. Want dan moeten ze rekening houden met mij… dit heeft me lang tegengehouden om mezelf over de vegetarische streep te halen, heel stom eigenlijk. Gelukkig is de knop nu om en bekijk ik het juist van een andere kant. Ik hoef anderen niet lastig te vallen met mijn manier van eten, maar vind wel dat we rekening kunnen houden met elkaar. Het hoeft geen uitdaging of moeilijk te zijn, als je maar duidelijk bent in je wensen. En het kan juist leuk zijn om de mensen in je omgeving te inspireren om ook eens vegetarisch te kiezen, want vegetarisch eten (ook buiten de deur) kan zo lekker zijn!

Thuis is het vegetarisch eten wellicht makkelijker om vol te houden, omdat je dan zelf de keuze hebt, maar hoe ga je er mee om als je buiten de deur gaat eten? Ik geef je hieronder 5 tips!

 • Licht je tafelgenoten van tevoren in
  Stel je gaat bij vrienden eten, vergeet dan van tevoren niet te vertellen dat je vegetarisch eet. Veel mensen gebruiken in de basis al iets van vlees of vis. Denk hierbij aan soep, salades of kleine hapjes. Sommige mensen zien vegetariërs als moeilijke beters, maar laat ze weten en ervaren dat dit echt niet moeilijk hoeft te zijn. Iets kan ook zonder vlees worden bereid of heel gemakkelijk worden vervangen door vleesvervangers.
 • De keuze is nog steeds reuze!
  Als echte twijfelkont is het juist wel handig: er vallen heel veel opties af, dus ik hoef maar uit een paar gerechten een keuze te maken. En dan nog is het moeilijk! Kijk op een menukaart niet naar wat je niet ‘kunt’ eten, maar kijk naar wat je WEL kunt eten! Restaurants hebben steeds meer vegetarische keuzes op de menukaart (check de bonenburgers van Wadapartja op de foto maar) en dit geldt ook voor eten thuis laten bezorgen (want check even deze vegetarische burgers). Je hoeft echt niets te missen, want er is genoeg lekkers dat gewoon vegetarisch is! En pas maar op, de keuze wordt alsmaar groter, dus het wordt alleen maar lastiger kiezen.
 • Wees niet te streng voor jezelf
  Heb je bijvoorbeeld zalm op kipsaté op de menukaart gespot en is het niet meer uit je hoofd te krijgen? Als jij je er goed bij voelt, wees dan niet te streng voor jezelf. Het kan zijn dat je probeert om zo min mogelijk vlees en vis te eten of dat je net vegetarisch bent gaan eten, maak het jezelf niet te moeilijk en geniet er die ene keer extra van. Ik denk dat je niet perse moet kijken naar de stempel ‘vegetarisch’, maar bewust keuzes kunt maken waar jij je goed bij voelt.
 • Bereid jezelf voor
  Het kan zo zijn dat een restaurant echt weinig vegetarische opties heeft. Probeer van tevoren altijd even op de menukaart te kijken, de meeste eetgelegenheden hebben wel een website. Ben je al in een restaurant? Vraag dan de kok naar de opties, ze kunnen meestal heel gemakkelijk wat voor je in elkaar flansen!
 • Inspireer anderen, maar haal ze niet over
  Als je met anderen of bij anderen gaat eten, inspireer ze dan met de heerlijke vegetarische gerechten die je kent. Vlees of vis hoeft echt geen gemis te zijn, eten als vegetariër kan zelfs vaak nog zoveel lekkerder zijn. Je hoeft anderen niet over te halen om ook zo te eten, maar laat ze zien dat het niet moeilijk en juist heel lekker kan zijn.

Heb jij nog tips voor vegetarisch buiten de deur eten?
Het hoeft echt niet moeilijk te zijn, als je er zelf maar achter staat en vooral kijkt naar de positieve kanten ervan. Buiten de deur eten is hoe dan ook leuk, dus geniet ervan! ♥

4 Comments

Eline april 15, 2018 at 09:19

Heerlijk open-minded! Ik ben zelf vegetarisch beginnen eten omdat ik nooit zo’n grote vleeseter geweest ben en er gewoon niet zo’n voldoening uithaal, maar ik heb sinds een jaar nu een vriend die echt full on carnivoor is. Als we bij hem thuis zitten voor etentjes of als we uit eten gaan, verwacht ik niet dat iedereen zich krom wringt om toch maar aan mijn iets specialere wens te voldoen. Ik apprecieer het enorm als ze vegetarische alternatieven op tafel zetten, maar vind het heus geen probleem om op momenten dat ik geen alternatief voor handen heb een stukje kip te eten. Blij dat dat hokjesdenken ook in dit wereldje wat opzij wordt geschoven, want nu krijg ik enkel maar blikken van ongeloof bij mede-vegetariërs 😉

Antwoord
Marit april 16, 2018 at 09:43

Oh, snap ik heel goed, Eline! Ik vind gewoon dat je zelf moet doen wat het beste voelt. Of je nou die stempel ‘vegetarisch’ op jezelf drukt of niet, als je maar doet waar jij je goed bij voelt!

Antwoord
Kim april 16, 2018 at 12:16

Ik zie mezelf als flexitariër, maar wil ik in een restaurant graag vegetarisch eten en de keuze is niet reuze? Dan kijk ik vaak naar de voorgerechten, en neem dan twee of drie voorgerechten. Daarin is de keuze vaak wat groter, aangezien de soepen meestal vegetarisch zijn, brood met tapenade een optie is, en er meestal ook salades of iets met champinons op de kaart staan. Tapas style!

Antwoord
Marit april 20, 2018 at 09:06

Wat een super goede tip, dankjewel!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram