FoodSportenTips

5 tips om je fit te voelen op vakantie

geschreven door Marit juli 23, 2016 6 Comments

Je herkent het misschien wel… over een paar weken ga je op vakantie en tot die tijd ga je ontzettend veel sporten, ontzettend gezond eten… En dan ga je op vakantie… alle remmen gaan los! Je neemt het er flink van, croissants worden er oneindig bij het ontbijt gegeten, tijdens de lunch ga je los op witte stokbroden met pasta en de cocktails zijn niet aan te slepen. Joh, het is vakantie, het mag allemaal! Als jou dat happy maakt, dan moet je dit vooral doen. Maar zelf merk ik al snel dat ik niet lekker in mijn vel zit als ik alles eet wat los en vast zit en ook nog eens de hele dag stil zit en lig. Ik voel me opgeblazen en dat vind ik niet fijn, al helemaal niet als ik de helft van de dag in bikini rond paradeer. Ook die balans op vakantie vind ik belangrijk, daar vertelde ik in deze blog al eens over. Natuurlijk moet je doen wat goed voelt voor jou, het wat loslaten en ontzettend genieten. Maar genieten doe ik nog meer als ik de dingen doe waardoor ik me ook op vakantie fit voel. Wat ik doe om de vakantie fit door te komen?

 • Voldoende water drinken
  Voldoende water drinken is sowieso belangrijk, maar op vakantie misschien wel des te meer. Je zit meer in de zon, zweet meer… Mij helpt het om altijd een flesje water bij de hand te hebben, maar ook door bij het ontbijt al flink water te drinken en elke keer als je bijvoorbeeld ‘thuis’ komt een glaasje te pakken.
 • Bewegen
  Zelf kan ik niet lang stilzitten en vind ik het daarnaast ook erg leuk om de omgeving te ontdekken op mijn hardloopschoenen of op de fiets. De sportspullen gaan daarom altijd mee. Een week niet bewegen kan ook zeker geen kwaad (in deze blog schreef ik over dat je spiermassa die heus niet zo snel verdwijnt), dus als je er totaal geen zin in hebt, doe het dan ook vooral niet. Zelf vind ik wandelen, hardlopen, fietsen of deze korte full body work out fijn om te doen. Anders word ik een beetje onrustig, haha.
 • Eten
  Op vakantie laat ik mijn ‘normale eetpatroon’ voor wat het is en vind ik het juist leuk om te eten wat het land te bieden heeft. Lokaal en puur, maar ook lekker ijsjes en pizza. Gewoon war ik zin in heb. Ik geniet er van en eet gewoon waar ik zin in heb, dat kan ook gewoon een salade zijn. Ik ontzeg mezelf niks, maar vind het wel fijn om bijvoorbeeld altijd wat groente en fruit bij de hand te hebben. Geniet ontzettend van al het lekkers wat het land te bieden heeft.
 • Regelmaat
  Zelf vind ik het fijn om, ook op vakantie, wat regelmaat te hebben. Ik ben bijvoorbeeld niet zo’n uitslaper en sla ook zeker ontbijt niet over. Dat maakt dat ik ook gewoon rond lunchtijd weer trek heb. Ik blijf gewoon de drie hoofdmaaltijden goed aanhouden en tussendoor zie ik wel wat er bij komt. Ook vind ik het fijn om een beetje een planning te hebben, zodat ik, ondanks dat het vakantie is, een beetje weet waar ik aan toe ben. Die regelmaat zorgt voor rust in mijn hoofd, maar er is ook altijd genoeg ruimte voor spontane dingen.
 • Rust
  Heel belangrijk op vakantie: pak je rust. Op vakantie probeer ik ook echt even afstand van thuis te doen. Niet constant WiFi opzoeken, bezig met mails, bezig met wat ze thuis doen. Je bent op vakantie, leef in het hier en nu. De drukte thuis mist heus jou niet, dus laat het los. Pak je rust, lees een boek, ga lekker zwemmen, muziek luisteren etc. Alle dingen die je thuis alweer snel vergeet om te doen. Heerlijk!

Zelf kan ik mijn Nederlandse ‘gezonde’ levensstijl altijd goed los laten op vakantie. Ik geniet, maar vaak wel met mate. Ik heb niet zo’n ‘alle remmen los’ drang, gezien ik mezelf thuis ook niets ontzeg. Ik kan ontbijten met een croissant, maar vind ook wat kwark of yoghurt of een eitje bijvoorbeeld erg lekker. En op vakantie vind ik het heerlijk om de omgeving op een actieve manier te ontdekken. Door bovenstaande dingen heb ik wel echt het vakantie gevoel, maar blijf ik me zeker fit voelen.

Hoe gaat dat bij jou op vakantie? Alle remmen los? Of vind je het ook fijn om wat actief te blijven?

Balangan beach

6 Comments

Christina juli 24, 2016 at 17:34

Leuk en herkenbaar artikel! Momenteel ben ik voor ongeveer een jaar op wereldreis en ik merk dat ik het lastig vind om een balans te vinden. Je wilt inderdaad genieten van alles dat het land te bieden heeft, maar tegelijkertijd toch gezond blijven eten. Voor 2 weken vakantie is dat weer net even makkelijker te overzien dan voor een heel jaar 🙂

Antwoord
Marit juli 25, 2016 at 11:00

Wat tof zeg, een jaar! Hoe ver ben je nu? En waar? Dan is het inderdaad belangrijk om daar in een balans te vinden. Het is dan vooral leuk om eten en sporten te combineren met wat het land te bieden heeft: pure maaltijden en genieten van de natuur etc. Geniet er ieder geval ontzettend van! Je Nederlandse levensstijl wacht wel op je 😉

Antwoord
Marit juli 25, 2016 at 11:00

Wat tof zeg, een jaar! Hoe ver ben je nu? En waar? Dan is het inderdaad belangrijk om daar in een balans te vinden. Het is dan vooral leuk om eten en sporten te combineren met wat het land te bieden heeft: pure maaltijden en genieten van de natuur etc. Geniet er ieder geval ontzettend van! Je Nederlandse levensstijl wacht wel op je 😉

Antwoord
Christina juli 27, 2016 at 11:29

Hoi! Wat leuk dat je reageert!
We zijn nu 3,5 maand bezig en momenteel in Myanmar, het is prachtig!
Wat je zegt is wel een goeie; inspelen op wat het land te bieden heeft. Je kunt hier mooie hikes doen en gelukkig is het fruit heerlijk zoet, dus dat maakt het wel iets makkelijker 😉

Antwoord
Asa Wikins augustus 26, 2016 at 06:36

Deze tip gaat misschien niet direct helpen met het beter uitgerust zijn. Nog een keer ronddraaien in je bed lijkt daar een betere remedie voor, maar toch heeft het zijn nut. Wie te laat opstaat, moet zich vaak haasten, waardoor je alsnog vermoeid en gestresseerd op je werk aankomt. Hoor jij bij de laatste categorie? Probeer dan om je slaapritme aan te pakken. Een ononderbroken slaap is de sleutel tot een dag vol energie. Het duurt altijd even om terug in een diepe slaap te raken, dus het kleine beetje tijd dat je gebruikt om wakker te worden om naar het wc te gaan of omdat je een sms wil beantwoorden, is een brok tijd die je uit je rusttijd haalt.

Antwoord
Marit augustus 27, 2016 at 15:21

Goeie! Ik neem inderdaad ook liever de tijd dan dat ik constant moet haasten, qua gevoel scheelt dat echt! Bedankt voor je reactie 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram