HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: werking van voeding op de hersenen

geschreven door Marit november 9, 2016 4 Comments

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende dieetvormen. Detox, suikervrij, koolhydraat-arm… Ik ben wel eens benieuwd wat dit doet met je hersenen en of voeding überhaupt invloed heeft op dat hersenpannetje daarboven. In de ‘Weetje Woensdag’ van deze week ga ik hierover op onderzoek uit!

Brainfood
Volgens deze website is je brein één van de meest belangrijke organen in je lichaam. Alle processen worden vanuit dit regelcentrum aangestuurd en het is ook de opslag en de verwerking van alle informatie die we dagelijks aangeboden krijgen. Voeding heeft grote invloed op het functioneren van het brein. Onze hersenen gebruiken volgens deze website maar liefst 20% van onze energie. Goede voedingsstoffen zijn dan ook zeker noodzakelijk voor een goede ontwikkeling en werking.
Niet alleen nu, maar al voor de geboorte hebben de hersenen bepaalde bouwstoffen nodig voor een goede ontwikkeling. Een gebrek hieraan kan de ontwikkeling verminderen.

Voeding heeft dus zeker invloed op het functioneren van de hersenen. Welke voedingsstoffen belangrijk zijn en waarom ga ik je hieronder aan de hand van deze website uitleggen.

1. Vetten
Onze hersenen bestaan voor bijna 60% uit vetten. Het soort vet wat we eten, is van invloed op de structuur van de cellen. Intelligentie, leervermogen en geheugen, aandacht, concentratie en stemming worden volgens deze website voor een belangrijk deel bepaald door vetten. Dan heb je het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Het verschil hiertussen heb ik hier al eens uitgelegd, maar dit heeft dus ook invloed op het functioneren van de hersenen.
We kunnen beter onverzadigde vetten eten, dan verzadigde, maar ook hier is een verschil in: omega-6 of omega-3. Omega-6 hebben we zeker nodig in ons lichaam, maar waar het vooral omgaat zijn de omega-3 vetten. Het is belangrijk om deze vetten binnen te krijgen. Die kun je vinden in producten als vis, visolie en lijnzaad. Omega-3 zorgt er voordat het hersenmembraan vloeibaar blijft, dat de communicatie in de hersenen op een efficiente manier blijft functioneren en het heeft invloed op het leervermogen en het geheugen.

2. Suiker
Net zoals suiker als brandstof voor je lichaam wordt gebruikt, wordt suiker ook als brandstof voor je hersencellen gebruikt. Glucose dus. Dit is nodig om de cellen van brandstof te voorzien en dat wordt mogelijk gemaakt door het hormoon insuline. Insuline wordt extra aangemaakt om de glucose in het vloed te transporteren naar de cellen die dit nodig hebben.
Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel dan ook stabiel te houden. Hierdoor voorkom je grote schommelingen die de hersenwerking en het geheugen, het leervermogen, de stemming en de vatbaarheid voor ziektes (diabetes) beïnvloeden.
Tips om je bloedsuikerspiegel op peil te houden zijn: zo min mogelijk bewerkt voedsel eten, wel noten, groenten, fruit en peulvruchten (die houden het stabiel), goed ontbijten, niet te veel in één keer, etc.

3. Antioxidanten
Antioxidanten zijn de stoffen die in ons lichaam de vrije radicalen onschadelijk kunnen maken. De hersenen bevatten relatief veel vet én gebruiken de meeste zuurstof van alle organen. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor vrije radicalen, de schadelijke bijproducten van de stofwisseling. In je hersenen komen dus relatief veel vrije radicalen vrij. Als je hier niets aan doet, dan zullen deze vrije radicalen zich in de hersenen gaan ophopen, met alle gevolgen van dien. Antioxidanten zijn in staat om de vrije radicalen onschadelijk te maken, dus het is belangrijk om voeding te eten wat rijk is aan antioxidanten. Denk hierbij aan groente, fruit, thee, bonen, ui, knoflook etc.

4. Vitamines en mineralen
Omdat het brein een ontzettend gevoelige orgaan is, kan er door een miniem tekort aan bepaalde vitamines of mineralen al een slechter functioneren van de hersenen optreden. Je hersenen zijn erg flexibel, dus je zult een tekort niet direct merken. Je hersenen zullen ‘normaal’ doorgaan, maar optimaal is het niet.
Tegenwoordig wordt er zoveel met producten gespeeld, wordt er zoveel aan bewerkt, het kan best lastig zijn om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen. Wanneer je hier te weinig van binnen krijgt, kan dit zorgen voor een disbalans. Je korte-termijn geheugen wordt slechter, je reactie trager, je bent vermoeider, labieler en kan meer last hebben van angst, boosheid en agressie.

Kortom. Om de hersenen goed te laten functioneren is het belangrijk om een goede verhouding aan macronutriënten binnen te krijgen. Let op je vet-inname, let op je suiker-inname, eet producten met antioxidanten, vitamines en mineralen. We denken soms dat voeding alleen goed is voor hetgeen wat onder het hoofd zit (je organen daar, je uiterlijk), maar voedingsstoffen hebben ook zeker hun werking op de hersenen. Denk maar eens aan koolhydraat-arm eten. Je zult veel minder suikers binnen krijgen, wat zeker zo weer zijn werking zal hebben op je hersenen. Je hersenen hebben suiker nodig. Net zoals vetten. Net zoals calorieën. Ik vind dan ook dat je je hier zeker van bewust moet zijn wanneer je aan een bepaald dieet begint.

Zelf heb ik hier eigenlijk nooit echt over nagedacht. Dat een bepaald dieet ook zeker zo zijn invloed kan hebben op het functioneren van de hersenen. Goed om hier eens wat meer over te lezen en wat extra slimheid is nooit te laat (hehe), dus kom maar door met die voedingsstoffen!
Wist jij dat je voeding invloed had op je hersenen? Hou je hier ook rekening mee?

4 Comments

Maartje november 10, 2016 at 08:48

Interessant artikeltje weer Marit! Top

Antwoord
Edith november 12, 2016 at 15:07

Interessant!

Zelf heb ik al wel eens gemerkt dat mijn hersenen dingen tekort kwam. Door te weinig te eten, werd mijn concentratie stukken minder. Ik kon me nergens meer op focussen en had geen energie om nog iets te doen, met alle problemen tot daar aan toe. Fijn om er toch weer even aan herinnert te worden hoe ontzettend belangrijk voeding voor iemand is.

Liefs,
Edith

Antwoord
Rudi Lambert november 18, 2016 at 15:27

Ik ben een maand of 4 geleden ketogeen gaan eten… dan eet je dus bewust te weinig koolhydraten om je hersens van voldoende glucose te voorzien… je lever gaat dan uit de vetten die je eet (of je lichamaasvet) ketonen maken… vandaag de naam ketogeen… ketonen zijn energierijke moleculen die je hersens kunnen gebruiken in plaats van glucose… voordeel van ketonen is dat ze meer energie bevatten dan glucose en, na een maandje wennen, de zogenaamde ketoadaptatie, merk je dat ook. Je hoofd wordt er echt een stuk helderder en rustiger van. Hele fijne ervaring.

Antwoord
Marit november 22, 2016 at 14:12

Nog nooit van gehoord! Klinkt erg interessant. Ga ik eens wat meer over opzoeken. Bedankt voor je reactie!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram