HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: wat zijn E-nummers?

geschreven door Marit juni 1, 2016 8 Comments
blog foto

Vorige week schreef ik over verschillende eet-methodes, waaronder ‘clean eten‘. De informatie die ik op deed + de documentaire die ik zag op tv + de #fitwithmaritchallenge maakten dat ik vanaf maandag (tot in ieder geval vandaag) zo clean mogelijk probeer te eten. Bij clean eten eet je zoveel mogelijk onbewerkte producten, voedingsmiddelen die dicht bij de natuur staan. Dan kom je ook al snel uit bij producten waar geen E-nummers inzitten. Wat zijn E-nummers eigenlijk en wat zijn de verschillen tussen de nummers? Zelf erg interessant om uit te zoeken, dus ik hoop dat niet alleen ik, maar ook jij er iets van opsteekt!

Wat zijn E-nummers?
Volgens het Voedingscentrum zijn E-nummers (oftewel toevoegingen) stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren (smaak of houdbaarheid). Denk hierbij aan kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. De veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer. Een garantie dat de stoffen zijn gecontroleerd en veilig zijn bevonden. Een toevoeging krijgt pas een E-nummer wanneer zeker is dat je er niet te veel van binnen krijgt. E-nummers kunnen natuurlijke stoffen zijn uit planten of dieren, maar ze kunnen ook in een fabriek gemaakt worden. Of er E-nummers te vinden zijn in het product, kun je terugvinden op het etiket.

Verdeeld in groepen
Op de website van de Consumentenbond lees ik nog meer over E-nummers, zo ook de verschillende groepen waar de E-nummers in te delen zijn:
– Kleurstoffen: zorgen voor kleur in bijvoorbeeld snoepjes, vruchtenyoghurt.
E100 tot E180

– Conserveermiddelen: voorkomen schimmels, zorgen voor langere houdbaarheid.
E200 tot E290

– Antioxidanten: beschermen producten tegen aantasting zuurstof, zoals een appel.
E300 tot E321

– Voedingszuren: bijv. melkzuur en citroenzuur, verhogen de zuurgraad en kunnen de werking van antioxidanten en conserveermiddelen versterken. Terug te vinden in bijvoorbeeld augurk, vruchtensap etc.
E260 tot E300 en E322 tot E392

– Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen: stoffen die niet goed met elkaar mengen toch met elkaar kunnen laten mengen, dat de eigenschappen van voedingsmiddelen behouden blijven, bindmiddel (in toetjes bijv.)
E400 tot E495

– Zoetstoffen: bijvoorbeeld asparataam en stevia. Terug te vinden in cola light en kauwgum.
E420, E421, E960 tot E968

– Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen: zuurgraad behouden (bijv. in melkproducten), absorberen water of werken waterafstotend (zoals soep), laten deeg rijzen (bakpoeder).

– Smaakversterkers: versterkt de smaak van andere stoffen (bijv. zout).
E620 tot E650

– Glansmiddelen en antischuimmiddelen: om glans te geven (kauwgum, snoep), voorkomen dat ze niet gaan schuimen (zoals bij vruchtensap).

– Verpakkingsgassen: worden gebruikt bij voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat ze langer goed blijven
E938 tot E949

– Overige E-nummers: bijvoorbeeld gemodificeerd zetmeel en gemodificeerde enzymen (aardappel, rijst, peulvruchten etc.)

Maar zijn ze nou gezond of ongezond?
Zoals ik al eerder vertelde zijn alle E-nummers onderzocht of ze veilig zijn en zijn ze onderzocht op schadelijke bijwerkingen. Er zijn veel verhalen over E-nummers, veelal horror en slecht slecht slecht, dit is wat overdreven, maar neemt niet weg dat sommige E-nummers ongezonde kanten hebben.
Van elk E-nummer mag je per dag maar een maximale hoeveelheid binnenkrijgen: de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Producten mogen maar een maximale hoeveelheid E-nummers bevatten. Als blijkt dat mensen de maximale ADI makkelijk overschrijven, dan worden de normen voor het gebruik van E-nummers in voedsel aangepast. Het is voor je gezondheid niet erg als je af en toe de ADI overschrijdt, maar je krijgt als snel veel E-numers binnen, omdat het tegenwoordig in veel producten verwerkt is.

Zakjes & pakjes
Zoals jullie misschien inmiddels weten ben ik gek op chocolade, snoepjes, koekjes en sausjes en eet ik dit geregeld kant en klaar, in plaats van dat ik het zelf maak. Puur uit gemak, maar ook omdat het heus niet zo erg is dit af en toe te doen. Vroeger at ik geregeld kant-en-klaar maaltijden (lasagne the best), maar dat doe ik eigenlijk nooit meer, of in ieder geval niet op die manier. Verder kom ik er door deze drie dagen clean eten behoorlijk achter dat ik veel bewerkte producten eet, maar ook krijg ik genoeg vers binnen en maak ik veel van mijn eigen maaltijden. Wat ik uit deze ‘Weetje Woensdag’ leer is dat dit ook af en toe zeker moet kunnen, maar ik vind het zelf ook belangrijk dat je verse producten eet en dat je zelf producten veel lekkerder kunt maken dan de kant-en-klare producten uit de supermarkt. Zelf heb ik nooit echt gelet op E-nummers, maar nu ik er wat meer van begrijp, ga ik dat zeker doen!
E-nummers, niet direct ongezond, maar zoals bij veel geldt: met mate! Het is best interessant om je er eens wat meer mee bezig te houden en erachter te komen wat waar in zit. En ook om te ervaren dat je best veel producten zelf veel gezonder (en lekkerder!) kunt maken.

Wat vind jij van E-nummers? Let jij erop?
weetje woensdag e-nummers

 

8 Comments

Berber juni 1, 2016 at 12:51

Mijn zus werkt in een laboratorium en heeft voedingstechnologie gestudeerd. Ze heeft me eens verteld dat de hele hype rondom E nummers te overdreven is. De enige manier om hier niet mee in aanraking te komen is zelf een koe gaan melken en die op een zelf onderhouden grasveld te zetten (plant je daar ook je groentes bij). Het is inderdaad wat jij ook aangeeft niet super slecht voor je en E staat gewoon voor dat het is goedgekeurd. Met alles geld met mate en dat is met E nummers niet anders. Maar dat mensen geen E nummers eten is onzin haha!

Antwoord
Marit juni 2, 2016 at 12:46

Super interessant eigenlijk. Wordt zoveel over gesproken inderdaad, maar met mate kan het dus niet echt kwaad. Bedankt voor je reactie!

Antwoord
Britt juni 8, 2016 at 14:19

Hier sluit ik mij volledig bij aan, ook omdat E-948 behoorlijk belangrijk voor je is (zuurstof). Ik wordt behoorlijk kriegelig van mensen die zeggen dat ze allergisch zijn voor ALLE E-nummers. Als je zaken niet verdraagt moet je ze vooral niet nemen, ik heb dat met rogge, maar klakkeloos alle hypes uit de media overnemen, omdat iemand anders er wel bij vaart is volgens mij niet de oplossing richting een gezondere maatschappij. Ik eet het liefst vers, zonder toevoegingen, omdat het hele proces van maken me extra tevreden maakt, met mezelf, een stukje beleving, maar kan ook erg genieten van mijn blikje cola light of een roze koek, omdat ik het met mate consumeer en dus bewust doe 🙂

Antwoord
Purdy juni 1, 2016 at 16:15

Wat berber zegt, 🙂
Maar we kijken wel heel erg uit met de e600 nummers, mijn moeder er is allergisch voor en kan er zelfs aan overlijden bij consumptie. Toen ik nog thuis woonde (15jaar geleden) hebben we ontdekt dat die smaakversterker echt overal inzat. We moesten wel leren om echt te koken,zonder bouillon blokjes, pastasaus of soep uit blik!!! Geen frikandellen of sauzen meer, alleen nog maar naturel chips… t werd gelijk al gezonder..
tegenwoordig, dankzij die e-nummer hype, word het weer makkelijker voor ons, ze kan zelfs weer bij de Mac eten…ze lust het alleen niet hahah….

Antwoord
Marit juni 2, 2016 at 12:46

Oh jeetje, wat lijkt me dat lastig om allergisch voor te zijn, dan moet je inderdaad erg voorzichtig zijn. Gelukkig wordt het steeds makkelijker voor haar/jullie! Van de MacD word ik ook niet heel happy 😉 Bedankt voor je reactie!

Antwoord
Danique juni 1, 2016 at 23:02

Wat mij betreft de beste uitvinding in de voedingsmiddelen industrie. E-nummers zijn slechts chemische namaak van het natuur product en dat klinkt allemaal heel eng, maar in feite is het vaak exact hetzelfde molecuul (dus stof), alleen op een andere wijze gemaakt. Tenzij je dus vervuiling hebt in je product/E-nummer. Dus daarom altijd je drugs testen kinders. Enfin, ander verhaal. Waarom ze het op deze wijze maken? Geld. Een heel mooi voorbeeld van het bedrijf iso bionics. Op veel snoep verpakkingen staat dat het enkel gezoet is met natuurlijke producten. Een van die stoffen is valenceen. Dit bevindt zich van nature in sinaasappel schillen. Nouja het verschepen en de wisselende prijzen hiervan is allemaal lastig enzo (slechte oogsten natuurrampen etc). Maar iso bionics heeft een manier gevonden om met genetisch gemodificeerde bacteriën ook valenceen te maken. Dit is namelijk vele malen goedkoper. Echter, geven veel bedrijven niet prijs dat zij ‘deze’ valenceen hebben ingekocht. Uit angst voor rellen dus. Terwijl het éxact hetzelfde is als de natuurlijke tegenhanger. Lees ook dit artikel, hier staat nog veel meer informatie over E-nummers: http://m.ad.nl/ad/m/nl/4561/Wetenschap/article/detail/4239780/2016/02/06/Hoogleraar-Natuurlijk-voedsel-is-ongezond.dhtml

Antwoord
Marit juni 2, 2016 at 12:45

Wauw, wat heb je er veel verstand van, interessant om te lezen zeg! Ik ga het artikel lezen, bedankt voor je reactie!

Antwoord
Marvin juni 3, 2016 at 09:00

Al het anti E-nummer gedrag van de laatste tijd is in mijn ogen ook zeker overdreven. Dit zijn goedgekeurde hulpstoffen en zoals met alles geldt; als je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt is er helemaal niks mis met het binnenkrijgen van wat E-nummers. Natuurlijk hebben verse / natuurlijke producten de voorkeur, maar proberen alle E-nummers te vermijden is niet nodig (en ook wel heel erg lastig haha).

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram