HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: zweten en sporten?

geschreven door Marit oktober 26, 2016 9 Comments

Zweten, we doen het allemaal. Toch zweet de één meer dan de ander. Daarom deze week een ‘Weetje Woensdag’ over zweten! Waarom doen we het? Waarom is het per persoon anders en zweet je meer als je veel sport of juist niet? Ik ga het proberen uit te zoeken!

Zweten?
Volgens deze website zweten we de hele dag. Zweten is belangrijk omdat het onze lichaamstemperatuur op peil houdt. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt. Al die kleine druppels verdampen op je huid en daardoor koel je af. Het voelt alsof je het meeste zweet onder je oksels, toch is dit niet waar. Slechts 1 procent van al het transpiratievocht komt onder je oksels vandaan. Onder je oksels ventileert het slecht, vandaar dat het zo voelt. Wel zitten onder je oksels de meeste zweetklieren.

Soorten zweetklieren
Er zijn twee verschillende zweetklieren: de eccriene en de apocriefe (via deze website).

De eccriene zweetklieren komen over het gehele lichaam voor. Je hebt er zo’n twee tot vijf miljoen (wow!). Deze zweetklieren zorgen vooral voor de regulatie van de lichaamstemperatuur. Wanneer je lichaam bijvoorbeeld oververhit raak door inspanning of koorts, dan zorgen deze zweetklieren ervoor dat de oppervlakte van de huid vochtig wordt en gemakkelijker afkoelt.
Ook hebben deze zweetklieren de functie om de handpalmen vochtig te maken, wat zorgt voor houvast op belangrijke momenten. Als je hier te veel zweet hebt, dan gaat het weer ten koste van een betere grip.
Ook worden deze zweetklieren aangezet wanneer je nerveus of bij emoties. Met name krijgen de kliertjes in het gezicht en de handpalmen zweetproductie. Dit kan koud of klam aanvoelen. Als je nerveus of een bepaalde emotie hebt kun je het eerst heel warm krijgen, wat later afzakt naar de rest van het lichaam. Hierdoor kun je het juist daarna weer koud krijgen.

De apocriene zweetklieren zijn de boosdoeners die de welbekende zweetlucht verspreiden. Deze kliertjes zijn te vinden in de oksels, de huid rond de anus en rond de tempels. Kinderen krijgen dit pas rond hun puberteit in verband met de geslachtshormonen.
Zweet is in principe geurloos als het uit de klieren komt, pas op het huidoppervlak wordt het zweet door bacteriën omgezet in substanties die de welbekende zweetgeur hebben.Dit soort zweet wordt de hele dag door in kleine hoeveelheden geproduceerd, inspanning en emoties hebben hier nauwelijks invloed op.
Je voeding kan invloed hebben op je zweetgeur (bijv. knoflook, sterke kruiden, uien en alcohol). Door je dagelijks goed te wassen krijgen bacteriën geen kans. Hoe minder bacteriën, hoe minder tranispiatiegeur volgens deze website. Ook schone, katoenen kleding en deodorant dragen bij aan een schoon en fris gevoel.

Sporten en zweten
Bij sporten neemt je lichaamstemperatuur toe. Een hogere ademhaling, hogere hartslag en je creëert warmte doordat je spieren samen trekken. Lichaamswarmte raak je voor een deel kwijt via het zweet. Want zoals hier boven genoemd, bij inspanning raakt je lichaam oververhit en dus zorgen de zweetklieren op de oppervlakte van je huid ervoor dat het vochtig wordt.
Extra warmte voor je spieren is belangrijk, maar als het volgens deze website te heet wordt, dan gaat het juist ten koste van je sportprestaties. Daarom is het ook belangrijk om de temperatuur onder een bepaalde waarde te houden.

Meer zweten dus beter gesport?
Volgens deze website is zweten zeker geen maatstaf voor de inspanning die je levert. De hoeveelheid zweet die je produceert is afhankelijk van zo veel factoren. De een zweet nou eenmaal meer dan de ander. Dit kan komen door bijvoorbeeld lichaamsgrootte (grotere mensen over het algemeen meer), geslacht (mannen over het algemeen meer) en sommige mensen worden simpelweg geboren met meer zweetkliertjes, wat zeker ook verschil maakt, daarnaast speelt conditie ook nog een rol. Op deze webiste lees ik dat uit onderzoek gekomen is dat gevorderde sporters meer zweten dan beginners. Dit kan komen omdat je lichaam door al het trainen een betere warmte regulatie heeft ontwikkeld.

Afvallen door te zweten?
Het hoeft dus niet te betekenen dat als je niet heel veel zweet, je geen goede work out hebt gehad. Zo wordt ook gedacht dat je moet zweten om af te vallen, maar er is niet perse een verbrand tussen de hoeveelheid zweet en vet dat je verbrandt. Op dat moment raak je daadwerkelijk wat gewicht kwijt, omdat je vocht kwijt raakt. Dit drink je er na je workout zo weer aan.

In de gaten houden
Over het algemeen hoort iedereen wel een beetje te zweten bij zware inspanning. Als dit niet gebeurt, dan kan er sprake zijn van onvoldoende hydratatie of in extreme gevallen zelfs van een medisch probleem. Ook overmatig zweten kan heel vervelend zijn. Hou veranderingen hierbij gewoon in de gaten en blijf natuurlijk altijd voldoende (water) drinken om goed te blijven hydrateren.

Ben benieuwd hoe dit bij jou zit? Ik zie zelf wel echt een duidelijk verschil met bijvoorbeeld vriendinnen. De één zweet veel sneller dan de ander. Zelf zweet ik helemaal niet snel, wat juist ook wel weer frustrerend is, want het voelt soms net alsof het zich allemaal ‘ophoopt’ op mijn (tomaten)hoofd, haha. Hoe zit dit bij jou?

9 Comments

Gudrun oktober 26, 2016 at 11:56

Ik vind het nog steeds heel vreemd dat ik nu veel meer zweet als toen mijn conditie slechter was 😀 Ik zweet echt een stuk sneller en meer als vroeger, hoewel ik niet het gevoel heb dat ik vroeger dan wel buiten adem was, maar minder zweette en nu veel zweet maar veel moeilijker buiten adem te krijgen ben. Zelf snapte ik dat niet goed, maar inderdaad toen ik op zoek ging of het normaal was bleek dat dit gewoon is omdat mijn lichaam zich heeft aangepast aan veel sporten en dit dus eigenlijk beter is. Alleen irritant want zeker in de zomer is het verschrikkelijk.

Doet me trouwens ook denken aan een vriend van mij, een basketter die nu naar amerika is verhuisd om daar op nationaal niveau te spelen bij de NBA, maar echt, ik heb nog NOOIT iemand zo veel zien zweten als hem hahaha, ondanks dat hij in topconditie is 😀

Interessant stukje Marit!

Antwoord
Marit oktober 26, 2016 at 15:49

Haha, ja grappig he! Dus hoe beter getraind, hoe meer zweet. Opzich best begrijpelijk nu. Zweten is eigenlijk ook niks mis mee en als je het vaak doet, stinkt het ook helemaal niet! Alleen het natte voelt soms wat smerig, haha.

Antwoord
Gudrun oktober 26, 2016 at 11:57

Ok er is een stuk tekst in mijn reactie gekropen dat er niet moet staan hahaha (ik niet het gevoel heb dat), maar hopelijk begrijp je hem zo 😀

Antwoord
Marije oktober 26, 2016 at 12:09

Het hangt er wel heel erg vanaf wat voor activiteit ik doe. Als ik 5 km hardloop zweet ik niet zoveel (tenzij het boven de 25 graden is) maar als ik een half uur stabiliteit parcours bij de fysio doe dan druipt het van mijn hoofd. Daarnaast is het tomatenhoofd erg herkenbaar. Volgens mijn fysio komt dat door slechte conditie maar wat ik ook doe, na 10 minuten bewegen zie ik eruit alsof ik een half uur mijn adem in heb gehouden 😛 Dat effect blijft vervolgens ook nog wel een tijd!

Antwoord
Marit oktober 26, 2016 at 15:50

Ja ik heb dat ook heel erg! Als ik een spring workout heb, is het heel anders dan een krachttraining bijvoorbeeld. Hangt wel samen met hoe buiten adem ik ben haha. Hahah dus ook tomatenhoofd?

Antwoord
Marije oktober 27, 2016 at 11:43

Haha zeker! Proud member of Team Tomatenhoofd 😛

Antwoord
Sandra oktober 26, 2016 at 14:30

Hahaha dat alles ophoopt in je tomaten hoofd dat denk ik ook altijd! Precies hetzelfde bij mij, zo snel een rood hoofd terwijl de rest er nog normaal uitziet?

Antwoord
Marit oktober 26, 2016 at 15:50

Team tomatenhoofd!

Antwoord
Stefanie oktober 27, 2016 at 02:14

Ik heb altijd al veel gezweet. Zit ook wel in familie, maar merk sinds dat ik intensief sport dit erger is geworden. Met warme temperaturen is het dus nog erger.,.. soms frustrerend als vrouw zijnde

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram