HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: mindful eten, clean eten en intermittent fasting

geschreven door Marit mei 25, 2016 3 Comments
blog foto

De laatste tijd is ‘eten’ natuurlijk een onderwerp wat erg vaak voorbij komt. In ieder geval in mijn omgeving. Misschien ligt dat aan mij, omdat mensen altijd de neiging hebben om over eten te praten met mij in de buurt (haha), maar ik denk dat het tegenwoordig sowieso wel een erg besproken onderwerp is. Deze keer in ‘Weetje Woensdag’ heb ik informatie opgezocht over drie verschillende eet-methoden waarover ik de laatste tijd wel eens van heb gehoord en meer over wilde weten.

Mindful eten
Je kent vast mindfulness wel? Met bewuste aandacht in het hier en nu zijn, op een niet-oordelende manier. Op de website mindful-eten.nl las ik van alles over de methode met betrekking op eten.
Eten is iets wat voor veel mensen op de automatische piloot gaat. Het hoort erbij, overal om ons heen zijn verleidingen en je kunt het tegelijkertijd met allerlei activiteiten doen (tv kijken, afspraken, werken, fietsen…). Hierdoor missen we veel. We proeven en genieten er niet echt van en eten zonder aandacht en dat zorgt er vaak ook voor dat we meer eten dan we nodig hebben.
Mindful eten gaat over bewustwording van hoe en waarom je eet. Dit bereik je door het met aandacht te observeren van alle ervaringen rondom eten: smaken, geuren, gevoelens, gedachten en emoties. Je leert vrijere keuzes te maken en gaat minder eten en meer genieten!

Zelf ben ik dus echt iemand die, stom genoeg, niet met aandacht eet. Ik kan ontzettend van eten genieten hoor, maar wel het liefst terwijl ik met iets anders bezig ben. Nooit ben ik echt in het hier en nu aan het genieten van mijn eten en dat zorgt er bij mij vaak voor dat het hap, slok weg is en dat ik niet door heb dat mijn bord al leeg is, waardoor ik het liefst nog een keer op schep, terwijl dit vaak niet nodig is. Maar hoe doe je dit dan? Via de mindful-eten site las ik deze vijf tips:

1. Vermijd afleiding tijdens het eten: ga er voor zitten, het liefst aan een tafel zonder tv en mobiel. Aandacht bij je eten.
2. Neem kleine porties en kleine hapjes: kleine porties zorgen voor meer smaakprikkels, wat helpt om minder te eten.
3. Eet langzaam, kauw uitvoerig: zo geef je je spijsvertering beter de kans om zijn werk te doen en voel je beter aan wanneer het genoeg is.
4. Gebruik je zintuigen: kijk, ruik en proef bewust. Hierdoor geniet je en blijf je met aandacht eten.
5. Pauzeer regelmatig tijdens je maaltijd: even je bestek neerleggen bijvoorbeeld, zo voel je beter aan of je nog meer wilt of niet.

Dus wat meer bewust worden van je eten, leven (en eten) in het hier en nu en met aandacht eten. Ik ga er sowieso mee aan de slag!
________________________

Clean eten
Ook iets wat je vast al eens voorbij hebt horen komen, tegenwoordig steeds meer een hype aan het worden: clean eten, oftewel schoon eten. Maar wat wordt hier nou precies mee bedoeld? Op de website eetclean.nl las ik over dit voedingspatroon. Het is gebaseerd op volwaardige,pure en niet bewerkte voedingsmiddelen. Je kiest voor voedsel wat het dichtste bij de natuur staat. Door je te richten op het eten van pure producten, krijg je al snel meer vitaminen en mineralen binnen.
Het gaat hier om producten waar geen conserveermiddelen en smaakversterkers aan zijn toegevoegd. Hierdoor verminder je ook de inname van geraffineerde suikers, slechte vetten en chemische toevoegingen waaronder sommige E-nummers. Het gaat dus niet om goed gewassen voedsel (ja da’s ook clean), maar om onbewerkte voeding.
Je kunt hierbij denken aan: groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden.

Ik vind dit een hele mooie methode. Tegenwoordig wordt er zoveel met voedingsproducten gespeeld, echt zonde, maar het gebeurt. Zelf kook ik wel eens uit pakjes en zakjes (ja, echt!), maar weet dat het beter is om dit niet te doen, toch is het zo makkelijk. Ik denk dat dat een kwestie is van anders proberen en ervaren dat het prima zonder kan. Bij veel mensen die ‘clean eten’ zie ik wel eens vis en kip voorbij komen en vaak hanteren ze de 80%, 20% regel. Dus 80% echt clean en de overige 20% besteden ze aan bijvoorbeeld lunches waarbij ze er niet zoveel rekening mee houden of een verjaardag met taartjes en chips.
_______________________

Intermitted fasting
Voor mij een vrij nieuw begrip. Dit is volgens de website van jessevandervelde.nl een eetpatroon, waarbij je vastperiodes (niet eten) afwisselt met periodes van eten. Het vertelt je dus niet wat je moet eten, maar wanneer je moet eten. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld om de dag vasten, dus 24 uur niet eten, afwisselen met 24 uur wel eten. Of bijvoorbeeld wekelijks twee dagen achter elkaar vasten, de rest van de dagen wel normaal eten. Dat soort manieren vind ik vrij heftig, mij lijkt het meer te doen om bijvoorbeeld 16-18 uur te vasten. Dus dat je in een periode van 6 tot 8 uur eet. Bijvoorbeeld van 10:00 tot 16:00 uur eet je, de rest vast je. Of van 12:00 tot 20:00 uur. Je kunt hier alle maaltijden inproppen die je normaal op een dag zou eten, maar vaak eet je minder in een kortere periode.
Intermitted fasting blijkt voor mensen te zorgen voor een gezonder gevoel en meer energie. Door regelmatig even te vasten zorg je ervoor dat je lichaam beter in staat is om vet te verbranden, zodat overtollig vet sneller verdwijnt en minder snel de kans krijgt opnieuw te ontstaan.

Voordelen aan intermitted fasten zijn dan ook dat het kan helpen bij afvallen, aangezien je suikersysteem flink wordt wakker geschud en je lichaam weer leert om vet te verbranden.
Ook wordt je gevoeliger voor insuline, waardoor de groeihormoon productie weer toeneemt. Vooral als je ook meer gaat bewegen, kan dit zorgen voor spiergroei, wat weer betekent dat je stofwisseling versnelt en je sneller gewicht zult verliezen.
Er is onderzoek naar gedaan en ook is met tussenpozen vasten goed voor je cholesterolgehalte en dat het de kans op allerlei soorten kanker verlaagd.

Of het iets voor mij is, weet ik niet. Sowieso word ik in de ochtend echt al met trek wakker en aangezien ik altijd gelijk ga sporten, lijkt het me niet fijn om op een lege maag te sporten. Natuurlijk heb je wel wat energie in je, maar mijn hoofd zal constant bij het eten zijn, niet echt leuk sporten. In de avond is mijn pre-bed time snack misschien wel wat overbodig, maar toch kan ik een paar uur na het avondeten alweer redelijk veel trek hebben. Ik eet liever verdeeld over mijn maaltijden, dan dat ik ga proppen in de uren dat ik wel ‘mag’ eten. Ik hou niet zo van een vol gevoel, dus zou het liever wat meer verdelen. Ik denk het een methode is waar je aan gewend kan raken.
_______________________

Ik ben echt heel erg benieuwd of iemand van jullie ervaringen heeft met bovenstaande methoden. Aangezien ik deze twee weken bezig met van alles te proberen en te ervaren waardoor anderen zich fit voelen #fitwithmaritchallenge, wil ik ook wel één of meerdere van bovenstaande methodes uitproberen. Dus laat me vooral weten wat jouw ervaringen en tips zijn!
Of ook totaal niet ervaren met deze methoden, maar toch nieuwsgierig? Dan daag ik jou uit om met mij mee te doen!

Let me know!

verschillende eet-methodes

3 Comments

Maartje mei 26, 2016 at 17:58

Ik ben sinds kort van baan veranderd en begin nu met werken om 09:00 in plaats van 07:30. Daardoor was de keuze om voor werktijd (ipv erna) te sporten snel gemaakt. Ik stond op dezelfde tijd op, at mijn havermoutje en ging naar de sportschool. Ookal vond ik s’ ochtends sporten heerlijk, een workout met zo’n volle buik ging toch niet echt lekker. Ik ben iemand die ‘s ochtends echt met honger wakker wordt, dus het idee om geen ontbijt te nemen stond mij helmaal niet aan. Toch heb ik het geprobeert en ik moet zetten, het werkt super goed! Zeker nu ik in een calorie verlagende fase zit is het heel makkelijk om calorien te ‘besparen’ door geen ontbijt te eten. Ik eet nu als ik op kantoor aan kom (tussen 09:00 en 10:00) een bakje Skyr met een scoop whey (havermout op kantoor is teveel gedoe). Mijn laatste maaltijd is tussen 18:00 en 20:00, dus daardoor ‘fast’ je al snel zo’n 14 uur. Voor mij werkt het!

Antwoord
Marit mei 27, 2016 at 13:59

Klinkt als een fijne oplossing! Goed bezig!

Antwoord
Marvin mei 27, 2016 at 08:28

Intermittent fasting vind ik erg interessant. Hoor er veel goede verhalen over en heb het zelf kort geprobeerd. Hoewel ik niet had verwacht dat het met zou lukken om mijn ontbijt uit te stellen bleek het prima te gaan. Voelde me er erg goed bij 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram