FoodTussendoortjes

Vegan brownies van zoete aardappel

geschreven door Marit januari 16, 2018 19 Comments
Vegan brownies

Zelf ben ik erg gewend aan bakken met eieren en vaak ook eiwitpoeder. Beide ingrediënten voegen naar mijn idee echt iets toe aan een baksel. Ondanks dat ik (nog) geen voornemen heb om veganistisch te gaan eten, ben ik wel steeds meer bezig met vleesvervangers en ben ik benieuwd naar plantaardige baksels. Kun je wel bakken zonder eieren? Ik maakte al eens vegan bananenbrood, maar deze vegan brownies zijn nogmaals het bewijs! Geïnspireerd door het recept van Lisa Goes Vegan ging ik aan de slag. En het resultaat was nog beter dan verwacht… deze brownies zijn echt verrukkelijk! Een zoet, lekker klef en energierijk tussendoortje. Echt een aanrader!

Nodig:
– 300 gram zoete aardappel
– 250 gram dadels
– 150 gram havermout
– 70 gram cacaopoeder
– 200 ml sojamelk
– 20 gram ahorn siroop
– theelepel bakpoeder
– snuf zout

Doen:
Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Doe dit in een steelpannetje met water (zodat ze onderstaan) en breng dit aan de kook. Laat dan nog 8 minuutjes doorkoken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de dadels in een bakje en giet hier kokend water overheen. Laat dit zo’n 10 minuten weken.
Wanneer de zoete aardappel en dadels klaar zijn, doe je dit in een beslagkom. Voeg hierbij de havermout, cacaopoeder, sojamelk, ahorn siroop, bakpoeder en zout.
Mix dit geheel (ik gebruikte een staafmixer) totdat het een gladde massa wordt. Het is een beetje plakkerig, maar met een lepel kun je alles eruit halen. Doe het beslag in een bakvorm die bekleed is met bakpapier.
Zet het in de oven voor 30 minuten op 180 graden.
Daarna even laten afkoelen, in 10 stukken snijden en geniet daarna van een vers stuk brownie! Ik maakte ‘m zelf af met nog wat gesmolten pure chocolade en kokosrasp.

Voedingswaarden:
Kcal = 157
Koolhydraten = 27,8 gram
Eiwitten = 4,7 gram
Vetten = 3,1 gram

19 Comments

Judith januari 16, 2018 at 11:21

Dit ziet er echt súperlekker uit! Een leuk baksel voor komend weekend 🙂

Antwoord
Aniek januari 16, 2018 at 13:38

Deze ga ik zeker proberen! Hoe groot is de bakvorm die je gebruikt hebt?

Antwoord
Marit januari 16, 2018 at 14:18

Volgens mij 29 x 19, je kunt ook een cakevorm gebruiken.

Antwoord
Manon Scheepstra januari 16, 2018 at 14:14

Ziet er heerlijk uit, ga ik proberen! De voedingswaarden zijn voor 1 stukje, toch?!

Antwoord
Marit januari 16, 2018 at 14:19

Yes!

Antwoord
Laura januari 18, 2018 at 11:28

Lekker! Het staat nu in de oven, ben erg benieuwd! 🙂

Antwoord
Marit januari 18, 2018 at 15:07

En en en???

Antwoord
Laura februari 2, 2018 at 13:51

Echt heel erg lekker! Ga het dit weekend nog een keer maken 🙂

Antwoord
Sheila januari 18, 2018 at 16:52

Ohh dit ga ik zeker maken volgende week! Klinkt super lekker 🙂

Antwoord
Eva januari 27, 2018 at 21:19

Net gemaakt! Heel lekker en makkelijk te maken. Weer eens wat anders dan een bananenbrood als snack 🙂

Antwoord
Roos januari 28, 2018 at 14:56

Ze staan as we speak in de oven! Kan je deze invriezen?

Antwoord
Marit januari 29, 2018 at 12:26

YUM! Ja, doe ik wel! 🙂

Antwoord
Finn januari 29, 2018 at 13:54

Zijn het grote stukken als je ze in 10 stukken verdeeld met dezelfde voedingswaarde.

Antwoord
Marit januari 29, 2018 at 14:04

Is dit een vraag of een opmerking? Als het een vraag is: het zijn niet perse grote stukken, gewoon een plakje. En als je het in 10 verdeeld heb je inderdaad dezelfde voedingswaarde.

Antwoord
Doreen januari 31, 2018 at 12:48

Het staat in de oven 🙂

Antwoord
Kiani juni 15, 2018 at 09:25

Hee Marit!
Een vraagje over de melk, moet het perse sojamelk zijn? Of zou ik misschien amandelmelk kunnen gebruiken?

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 08:52

Hi Kiani, ik denk dat amandelmelk ook prima is hoor! Zelf niet geprobeerd, maar lijkt me niet veel verschil maken.

Antwoord
Kimberley Jansen oktober 5, 2018 at 12:44

kan je de dadels ook voor iets anders vervangen?

Antwoord
Marit oktober 16, 2018 at 22:50

In dit recept eigenlijk niet… dan zou je een ander recept moeten maken! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram