FoodOntbijtTussendoortjes

Vegan bananenbrood

geschreven door Marit maart 14, 2017 6 Comments

In de Challenge Monday van deze week daag ik jullie uit om een bananenbrood te maken, zodat jij de hele week voorzien bent van een lekker en verantwoord tussendoortje!

Vandaag heb ik een dagje ‘veganistisch’ eten ingelast en gezien de challenge vond ik dit een mooie uitdaging om een vegan bananenbrood te bakken, oftewel zonder eieren aan de slag. Hmmm, kan dat wel? Dat wist ik zelf ook niet, maar voor veganistische hulp, kan ik altijd op de website van Lisa Goes Vegan terecht en daar vond ik het recept voor een ‘fluffy bananenbrood’. Inmiddels twee keer heen en weer naar de supermarkt gerend (want geen baking soda in huis, want bakpoeder opeens op…), maar de bananenbrood is gemaakt, geproefd en goed gekeurd! Wel een andere textuur dan ik gewend ben, wat meer compact, maar niet minder lekker. Ik heb het net iets anders gedaan dan Lisa, dus bij deze het recept voor mijn variant.

Nodig:
– 200 gram speltmeel
– 3 rijpe bananen (300 gram)
– 70 gram dadels
– 10 gram kokosolie
– 1 theelepel bakpoeder
– halve theelepel baking soda
– halve eetlepel azijn (appel of natuur)
– eetlepel kaneel
– snufje zout

Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de dadels in een bakje met kokend water, laat dit 10 minuten staan.
Doe de speltmeel, bananen, (gesmolten) kokosolie, bakpoeder, zout en kaneel bij elkaar in een beslagkom. Als de dadels klaar zijn deze erbij. Mix dit geheel (ik gebruikte een staafmixer).
Mix in een klein bakje de making soda en azijn. Dit gaat schuimen Voeg dit doe aan het beslag en mix nog een keer.
Schep het mengsel over in een met bakpapier bekleedde cakevorm. In de oven voor 35 minuten op 180 graden.

En klaar! Snijd de cake in 10 plakken en besmeer er direct een paar met pindapasta, want warm en vers het lekkerst 😉
Enjoy!

Voedingswaarden (per plak):
Kcal = 104
Koolhydraten = 39,9 gram
Eiwitten = 4,4 gram
Vetten = 1,4 gram

Als het goed is, kun je via de app MyFitnessPal ‘Vegan bananenbrood FitwithMarit’ vinden en toevoegen aan je logboek! Zo niet, let me know!

6 Comments

Daan maart 14, 2017 at 12:52

Wat lekker! Ben al lang opzoek naar een goed recept voor vegan brood, ga dit zeker proberen.

Antwoord
Marit maart 14, 2017 at 12:55

Veel plezier met bakken Daan 😉

Antwoord
Laura Boers maart 14, 2017 at 14:53

Hoi Marit!
Even een vraagje, je gebruikt en bakpoeder en baking soda. Maar de grote vraag blijft toch echt waarom allebei en wat is het verschil tussen deze twee? Haha
Zou je me daar antwoord op kunnen geven?

Groetjes!

Antwoord
Marit maart 14, 2017 at 15:34

Eh ja, vond dat zelf ook wel interessant, maar ik heb dat eigenlijk klakkeloos overgenomen van Lisa haha. Ik heb het opgezocht en het is beide om te rijsen. Ik denk bakpoeder voor de zekerheid en baking soda in combinatie met iets zuurs (azijn dus) geeft wat luchtigers.

Antwoord
Bianca april 1, 2017 at 11:31

Zo he, dit is lekker!! Net heerlijk van genoten met een lik pindakaas…en het mooie is ik kan nog9x genieten!

Antwoord
Marit april 3, 2017 at 09:11

Leuk om te horen, geniet ervan!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram