FoodTussendoortjes

Recept voor een frisse citroen-kwark cake blauwe bessen

posted by Marit mei 10, 2016 35 Comments

Met de warmte van de afgelopen dagen heb ik zin in fris! Dus zo kwam ik op het idee om een cake te maken met citroenkwark, uitgeperste citroen en als finishing touch voegde ik wat blauwe bessen toe. Een zomerse cake, die erg makkelijk te maken is en heerlijk is om mee te nemen als tussendoortje naar school of werk! De voedingswaarden staan onder het recept.

Nodig: 
– 175 gram speltmeel
– 500 gram optimel citroen kwark
– 3 eieren
– 1 citroen
– 125 gram blauwe bessen
– 2 theelepels bakpoederrecept frisse citroen kwark

Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pak een beslagkom en doe hierin de speltmeel, kwark, eieren en bakpoeder. Snijd de citroen doormidden en pers deze uit over de ingrediënten in de beslagkom. Zorg ervoor dat er geen pitjes bijkomen.
Mix dit geheel met een staafmixer.
Voeg dan de blauwe bessen toe en roer deze er doorheen.
Pak een cakeblik en doe hier wat bakpapier in. Daarna giet je het mengsel in het cakeblik.
In de oven voor 30 minuten op 180 graden. Als het kaar is nog een half uurtje in de oven laten staan (oven gewoon uit).
Haal de cake uit de oven en snijd in 10 plakken. De kwark-cake hoort lekker fluffy te zijn, dus voorzichtig snijden!

Bon apetit!

Voedingswaarden (per plak):
Kcal = 102
Koolhydraten = 13,4 gram
Eiwitten = 7,4 gram
Vetten = 2,2 gram

Mijn andere blogs

35 Comments

Mandy mei 10, 2016 at 14:38

Waar koop jij je speltmeel? Vind het zo ontzettend duur bij de supermarkt en bovendien kleine verpakkingen.. Zou het ook kunnen met bijvoorbeeld volkoren/tarwemeel?

Reply
Marit mei 10, 2016 at 17:37

Ik koop het eigenlijd altijd bij de Body & Fitshop (de link staat in het recept), maar ook bij de supermarkt kun je het gewoon halen. Maar het kan ook zeker met een ander soort meel hoor! 🙂

Reply
Char mei 10, 2016 at 16:51

Hi Marit, van welk merk gebruik jij de bakpoeder? Ik ben al lange tijd op zoek naar een goed merk.

Reply
Marit mei 10, 2016 at 17:34

Van dr. Oetker! Zie foto 🙂

Reply
Char mei 11, 2016 at 11:39

Haha moeders zegt ook altijd:” je moet verder kijken dan je neus lang is”. Zeker dit keer weer het geval. Thanks!

Reply
Anne Dore mei 10, 2016 at 18:48

Welk ander meel kan je het best gebruiken zodat je niet hoger komt in het aantal calorieën? Zijn er ook andere ‘gezonde’ alternatieven voor speltmeel? Want die vind ik altijd heel duur in de super!

Reply
Saskia mei 12, 2016 at 08:25

Je kan ook havermout in de blender gooien, dan maak je havermeel! (je kant het ook kant en klaar in de supermarkt kopen maar zelf blenden is ook zo gedaan) Ik weet niet precies de voedingswaarde maar aangezien havermout redelijk gezond is lijkt het me een goeie vervanging (dat is mijn redenatie althans). Het is in ieder geval stukken goedkoper dan speltmeel.

Reply
Marit mei 12, 2016 at 12:13

Goede tip!

Reply
Sofie mei 10, 2016 at 20:06

Hoeveel vezels zitten erin? 🙂

Reply
Marit mei 11, 2016 at 17:46

Dat kan ik niet berekenen via mijn app… misschien kun je het zelf doen via jouw app?

Reply
C augustus 17, 2016 at 23:46

Hey Marit, welke app gebruik jij om te berekenen wat de voedingswaarden van de cake zijn?

Reply
Marit augustus 18, 2016 at 09:29

My fitnesspal!

Reply
Larissa mei 10, 2016 at 21:24

Ik heb een andere optimel kwark gebruikt; appel kaneel. Ook een aanrader! Kun je lekker afwisselen! Thanks voor het recept.

Reply
Marit mei 11, 2016 at 17:46

Jaaaaa, super lekker ook! Enjoy!

Reply
Marsha von Winckelmann mei 10, 2016 at 21:46

Hmm…ziet er erg lekker uit zeg! -x-

Reply
Irma mei 11, 2016 at 14:51

Ik weeeet wat ik op mijn vrije dagje ga doen! 🙂

Reply
Sam mei 11, 2016 at 14:55

Hmmm hij is heerlijk! Hoe kan je hem het beste bewaren? In de koelkast of er buiten?

Reply
Marit mei 11, 2016 at 17:44

Ik heb alle plakjes in plastic folie verpakt en bewaar het een aantal dagen in de koelkast.

Reply
Sabine mei 11, 2016 at 15:23

Hoeveel plakken haal je uit 1 cake?

Reply
Marit mei 11, 2016 at 17:44

Staat in het recept. 10 plakken!

Reply
Eline mei 11, 2016 at 15:53

Hij staat bij mij in de oven! Half spelt, half bloem gebruikt.

Iemand vroeg nog waar je goedkoper speltmeel kan kopen? Ik haal het vaak bij een landwinkel of een toko. Bij de laatste had ik een aantal maanden geleden een aanbieding van €2,- per kg. Flink ingeslagen, laatste restje vandaag gebruikt.

Reply
Marit mei 11, 2016 at 17:44

Goeie tip! Hoop dat het je smaakt! 🙂

Reply
Mirjam Kruithof mei 11, 2016 at 19:24

Vind de staafmixer niet echt handig
Gewone mixer ook goed?

Reply
Marit mei 12, 2016 at 12:14

Dan moet je dat doen idd 😉 maakt niet zoveel uit.

Reply
Renske mei 11, 2016 at 19:34

Hij staat in de oven! Erg benieuwd:)

Reply
Marit mei 12, 2016 at 12:14

yummmmm!

Reply
Larissa mei 13, 2016 at 13:14

Hee,

Kan je de cake ook invriezen?
Ik ben alleen en om nu elke dag een stuk te eten is ook wat overdreven (:

Reply
Marit mei 17, 2016 at 11:28

Haha overdreven, maar erg lekker 😉 Je kunt ‘m invriezen, maar ik denk dat ie dan wel erg sompig wordt als je ‘m er weer uit haalt.

Reply
Demi mei 13, 2016 at 20:54

Heyy,
Ik heb net je cake gebakken, bij mij was die na 30 min nog helemaal nat aan de bovenkant dus wat langer laten zitten. Net een stukje geproeft maar vind hem eigenlijk een beetje tegevallen, ik had meer smaak verwacht. Maarja smaken verschillen 🙂

Reply
Marit mei 17, 2016 at 11:27

Wat jammer dat je ‘m tegen vind vallen. Smaken verschillen dan inderdaad 😉 Hoop dat je er toch nog een beetje van hebt kunnen genieten.

Reply
Melissa mei 16, 2016 at 08:07

Wat een top recept! Smaakt heerlijk. Dit recept hou ik er in. Goed idee om het af en toe af te wisselen van kwarksmaak!

Reply
Marit mei 17, 2016 at 11:25

Bij dit recept kun je inderdaad lekker afwisselen! Fijn dat het lekker smaakt. Geniet ervan!

Reply
Chemène mei 17, 2016 at 11:29

Met wat voor app heb je de voedingswaarden berekend? Ik ben nog op zoek naar een goede app. (Ik ga trouwens deze cake vanavond bakken, maar dan met light citroenkwark van de aldi 🙂

Reply
Marit mei 18, 2016 at 15:47

Ik gebruik altijd ‘my fitnesspal’. Lekker, geniet ervan!

Reply
Marlissa maart 22, 2017 at 18:39

Deze cake vandaag gemaakt. Helaas mislukt, snap er niks van! Hij wilde niet rijzen en hij is dan ook niet ‘droog’ geworden. de cake is nog steeds heel nat. Mijn moeder zegt dat hij te zwaar is door de blauwe bessen maar ik heb precies het recept gevolgd. wat doe ik fout?

Reply

Leave a Comment