FoodTussendoortjes

Recept: eiwitrijke zwarte bonen brownie

geschreven door Marit december 3, 2015 59 Comments

Één van mijn favoriete recepten: zwarte bonen brownie. Een ‘healthy’ brownie die o.a. gemaakt is van zwarte bonen. Klinkt misschien gek, maar is zeker het proberen waard! Een eiwitrijk, makkelijk en heerlijk recept. Zelf snijd ik de brownie altijd in 10 plakken, verpak deze in plastic folie en bewaar de helft in de koelkast (4/5 dagen) en de rest in de vriezer. Zo heb ik iedere dag een heerlijk tussendoortje! De voedingswaarden check je onder het recept.

Nodig:
– blik van 400 gram zwarte bonen (265 gram uitgelekt)
– 3 scoops eiwitpoeder (smaak naar keuze, ik vind vanille erg lekker!)(84 gram)
– 2 eieren, 1 eiwit
– 100 gram dadels
– 50 gram cacao poeder
– 2 theelepels bakpoeder
– 20 gram walnoten
– 50 ml water

Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat de dadels 15 minuten weken in een bakje met kokend water.
Giet de zwarte bonen in een vergiet, was deze en laat ze uitlekken.
In een beslagkom: de eiwitpoeder, eieren, cacao poeder, bakpoeder, water en ook de zwarte bonen als deze uitgelekt zijn. Wanneer de dadels klaar zijn, voeg je deze ook toe. Mix dit geheel tot een beslag, dit kan het beste met een staafmixer. Wanneer het een beslag is (geen stukjes meer) voeg je de walnoten in stukjes toe en roer je deze er doorheen.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel hierin. In de oven voor 25 minuten op 180 graden. Even laten afkoelen. Daarna in tien plakken snijden en natuurlijk een stukje (of twee) proeven! Vers het lekkerst!

Voedingswaarden per plak:
Kcal = 127,5
Koolhydraten = 10,2 gram
Eiwitten =  11,2 gram
Vetten = 3,0 gram

brownie van zwarte bonen

Mijn andere blogs

59 Comments

Jorieke december 3, 2015 at 14:26

Ha Marit! Klinkt weer als een lekkere snack! Wat ik me af vroeg, heeft de eiwitpoeder ook een functie als in het wordt daardoor luchtig of iets dergelijks? Dat heb ik namelijk niet in huis en ik vroeg me af of het ook zonder kan? thankss! Groetjes

Antwoord
Marit december 3, 2015 at 14:59

Het werkt vooral mee voor de smaak. Als je het niet toevoegt, zou ik wel iets van honing toevoegen!

Antwoord
Anne maart 20, 2017 at 20:55

Hoi Marit,

Als ik dan het eiwitpoeder weg laat, hoeveel honing zou ik dan het beste kunnen toevoegen?

Groetjes!

Antwoord
Marit maart 21, 2017 at 11:56

Als je geen eiwitpoeder toevoegt, valt er wel echt een smaak weg, maar je kunt het proberen met 5 eetlepels honing.

Antwoord
Lienke december 3, 2015 at 14:36

JUP! Deze ga ik maken. Top recept + wat een goede voedingswaarden. me like! <3 Thanks for shiring. x

Antwoord
Marit december 3, 2015 at 14:58

Lekkerrrrr Lien X

Antwoord
Marvin december 4, 2015 at 09:53

Prima voedingswaarden! Zwarte bonen brownie klinkt voor mij niet heel lekker, proef je de bruine bonen er goed in of is de smaak van het eiwitpoeder voornamelijk overheersend?

Antwoord
Vajèn december 7, 2015 at 20:44

Gebruik je zelf ook de cacao van de body en fit?

Antwoord
Marit december 8, 2015 at 17:35

Nee, ik had deze keer gewoon van de Appie!

Antwoord
Inge december 8, 2015 at 10:13

Hoi, ik heb de brownies gemaakt en ze zijn erg lekker 🙂 alleen zijn ze een beetje stug en zou ik ze graag een beetje luchtiger maken. Heb je misschien tips hoe ik dat zou kunnen doen? Alvast bedankt !! 🙂

Antwoord
Marit december 8, 2015 at 17:34

Hey Inge! Goed om te horen. Jammer dat ze zo stug zijn. Misschien de volgende keer 50 ml toevoegen?

Antwoord
Vajen december 8, 2015 at 21:30

Is het dan hetzelfde als nesquik?

Antwoord
Marit december 13, 2015 at 17:54

Dat kan ja, ik gebruikte andere cacao, staat bij de nesquik 🙂

Antwoord
Caroline december 12, 2015 at 15:50

Hey Marit!
Ik heb deze al ee paar keer gemaakt, echt een topper! Op dot moment zit er zelfs weer eentje in de oven hihi :), maar dit keer gebruikte ik witte bonen (zwarte hadden ze niet meer). Ik ben benieuwd!

Antwoord
Marit december 13, 2015 at 17:52

Lekker is ‘ie he? Leuk om te horen. Ben erg benieuwd hoe het met witte bonen smaakte?!

Antwoord
Esther december 16, 2015 at 14:27

Ik heb deze gisteren gemaakt, de smaak is goed maar hij is heel erg droog.. Zou ik meer olie toe moeten voegen of korter in de oven…?

Antwoord
inge mei 30, 2016 at 21:31

Zelfde probleem. Zou hem graag iets kleffer hebben als een brownie. Maar wat voeg je dan toe?

Antwoord
Marit mei 31, 2016 at 14:05

Dadels?!

Antwoord
Esther december 16, 2015 at 14:30

Hoihoi! Ik heb dit recept gisteren gemaakt en de smaak is erg lekker, maar de cake is heel droog geworden.. Zou ik ‘m misschien wat korter in de oven kunnen doen? Of meer olie toevoegen?

Antwoord
Marit december 18, 2015 at 00:13

Hi Esther, fijn dattie lekker was. Misschien inderdaad om wat minder droog te maken wat meer olie / minder lang in oven, probeer maar eens!

Antwoord
Nanna januari 14, 2016 at 18:48

Hee Marit,

Ik heb geen eiwitpoeder in huis. Hoe veel eetlepels honing raadt jij aan ter vervanging?

Antwoord
Marit januari 16, 2016 at 10:20

Hoi Nanna, de eiwitpoeder geeft wel echt een zoete/lekkere smaak aan. Je zou het dus idd kunnen vervangen door honing, ik zou dan voor 5 eetlepels kiezen!

Antwoord
Esmay maart 9, 2016 at 08:04

Heerlijk recept! Welke afmeting bakvorm gebruik je hiervoor? Thnxx

Antwoord
Marit maart 16, 2016 at 02:35

Drankje Esmay! Ehm… de normale afmeting zeg maar, weet zo niet welke dat is, maar die je eigenlijk overal kunt vinden.

Antwoord
Evelien maart 21, 2016 at 15:48

Wauw! Had mijn twijfels maar het beslag smaakt al verrukkelijk. Ik heb er een scheitje melk, verse sinassappelsap bij gegooid. Daarnaast heb ik wat gemalen kokos er bij gevoegd. Can’t wait!

Antwoord
Marit maart 22, 2016 at 18:00

Oeh, klinkt goed, fijn dat ie lekker was!

Antwoord
Evelien maart 21, 2016 at 15:49

Haha geen scheitje natuurlijk maar een scheutje!

Antwoord
Rosan mei 5, 2016 at 09:40

Super lekker en voedzaam tussendoortje!

Antwoord
Esmeralda mei 27, 2016 at 12:40

Hey Marit, ik vroeg mij af wat de functie is van de rozijnen? Zijn ze nodig? Ik vind ze te koolhydraatrijk namelijk.

Antwoord
Marit mei 27, 2016 at 13:57

Ze zorgen voor een zoete smaak en dat het niet zo droog wordt. Je zou het kunnen proberen zonder, maar raad het je niet aan eigenlijk.

Antwoord
Esmeralda mei 27, 2016 at 14:20

Wat zoetstof erbij en wat meer olie zou eventueel de truc kunnen doen gok ik? Wat betreft de zwarte bonen..moet ik de voedingswaarde van 400 gram rekenen of die van 265 gram?

Antwoord
Marit mei 27, 2016 at 14:22

Je kan het proberen! Ben benieuwd. Het gaat om uitgelekt 265 idd.

Antwoord
Esmeralda mei 27, 2016 at 14:27

Super, ga het dit weekend proberen (een wat kleinere portie dan). Dank je wel!

Milou juni 23, 2016 at 14:44

Hi Marit,
Ik ben gek op bonen, dus wil dit een keer gaan proberen! Heb je ook een tip welke andere soort noot ik kan gebruiken als vervanger voor de walnoten?

Antwoord
Marit juni 23, 2016 at 15:40

Het kan eigenlijk met elke noot die je wil en kan eigenlijk ook wel zonder!

Antwoord
Ines augustus 23, 2016 at 15:44

kan ik gewoon mijn eiwit poeder gebruiken die ik ook voor een shake gebruik? 😁

Antwoord
Marit augustus 24, 2016 at 10:49

Volgens mij had je al een antwoord, maar ja die bedoel ik ook gewoon!

Antwoord
nikita berkane september 9, 2016 at 20:18

Ik wil hem maken maar vroeg me iets af…is 3 scoops 90g?

Antwoord
Tember oktober 3, 2016 at 12:11

Deze ga ik snel maken. Bananenbrood is heerlijk maar een beetje afwisseling kan geen kwaad!

Antwoord
Rianne oktober 14, 2016 at 14:30

Hoi Marit!

Ik heb net zelf handmatig alle ingredienten ingevoerd op myfitnesspal, en ik kom over de 150 kcal per plak uit.
Enig idee hoe dat kan?

Antwoord
Marit oktober 14, 2016 at 18:30

Hmmm, ik denk dat dat het verschil tussen dadels en rozijnen is. Ik heb dit nu aangepast (en nog wat andere kleine dingen) en heb de voedingswaarden gewijzigd! Volgens mij klopt het nu. Bedankt voor je berichtje!

Antwoord
Nienke oktober 17, 2016 at 20:46

Hoi!
In de beschrijving staat rozijnen, maar bij de ingrediënten dadels. Is het of 100 gram dadels of 100 gram rozijnen?

Groetjes!

Antwoord
Marit oktober 18, 2016 at 08:25

Goed gezien haha! Ik heb het recent aangepast, maar nog niet helemaal goed dus. Ik bedoel dadels, maar met rozijnen zou het ook kunnen! Bakse!

Antwoord
Maud december 15, 2016 at 21:01

Ben van plan hem te gaan maken nu! Kunnen de dadels vervangen worden door iets anders? Heb dat als enige nu niet in huis..

Antwoord
Marit december 19, 2016 at 12:27

Sorry voor de late reactie. Je zou het kunnen vervangen door rozijnen. Bakse!

Antwoord
Dionne januari 23, 2017 at 19:32

Vandaag geprobeerd te maken. precies het recept gevolgd maar ik kreeg niet een beslag… Veel te droog :(. Iemand anders hier ook tegenaan gelopen?

Antwoord
Marit januari 23, 2017 at 20:49

Hmmm, wat jammer en gek… misschien wat water toevoegen de volgende keer? En de bonen wat ‘natter’ laten?

Antwoord
Roos februari 26, 2017 at 10:20

Hey Marit!
Ik wil het recept uit gaan proberen. Hoe kan ik de brownie het beste bewaren + hoe lang? En kan je de brownie ook invriezen?
Thanks!
Roos

Antwoord
Marit februari 28, 2017 at 10:50

Leuk! Ik verpak de stukken in folie en bewaar dan een paar stukken in de koelkast (3/4 dagen) en de rest in de vriezer!

Antwoord
VM maart 8, 2017 at 11:28

Zou dit recept ook zonder eieren gemaakt kunnen worden? En waar kan ik het dan eventueel door vervangen?

Antwoord
Marit maart 8, 2017 at 19:24

Hi Vera, ik heb geen idee, ik bak eigenlijk altijd met eieren. Als jij geen eieren eet, weet jij denk ik beter waardoor je het zou kunnen vervangen. Je kunt het denk ik niet alleen weglaten.

Antwoord
Kim (fitlife_ontheway) april 11, 2017 at 13:57

Mmmz lijkt me heerlijk! Ga hem zo maken :D. Super voedingswaarden ook.

Antwoord
Marit april 11, 2017 at 17:04

Enjoy!

Antwoord
Kim (fitlife_ontheway) april 11, 2017 at 19:07

Hij is super super lekker. Thanks <3

Antwoord
Erik augustus 9, 2017 at 12:31

Hoi Marit, kan cacaopoeder ook vervangen worden door eiwitpoeder met cacao smaak?

Antwoord
Marit augustus 11, 2017 at 12:11

Hey, ja ik denk het wel, maar dan zal de smaak wel iets minder cacao-ig zijn.

Antwoord
Lotte augustus 22, 2017 at 15:49

Ik heb precies dezelfde ingrediënten en hoeveelheden gebruikt, alleen wordt mijn cake niet gaar. Iemand tips?

Antwoord
Marit augustus 22, 2017 at 16:13

Dat is gek. Heb je dat vaker met je oven of dat niet?

Antwoord
Zwarte bonen brownie met veel eiwit | Recept - Miles & More september 13, 2017 at 16:44

[…] lekkers + gezonds te eten. Dus ik ging op zoek naar fijne recepten en ik vond op de site van Marit deze zwarte bonen brownies. Maar deze brownies zagen er op haar foto nogal klef uit, dus ik besloot wat aanpassingen te doen, […]

Antwoord

Laat een comment achter