FoodTussendoortjes

Gezonde(re) versie van de cheesecake

geschreven door Marit februari 21, 2017 8 Comments

Je kunt van veel ongezond eten heel gemakkelijk een gezondere versie maken. Zo ook van de cheesecake. Natuurlijk gaat er niets boven een goed stuk cheesecake in een leuk koffietentje, maar omdat ik dit elke dag wel wil eten, gewoon thuis bij de koffie, maakte ik een meer verantwoorde versie. Minder suiker, minder roomkaas, maar naar mijn idee nog steeds met veel smaak! Leuk om zelf van te genieten, maar ook leuk om voor anderen te maken om te laten zien dat gezond eten niet saai hoeft te zijn. Per punt 217 kcal en maar liefst 13 gram eiwitten (voedingswaarden onder het recept). Veel plezier met bakken!

Nodig:
Voor de bodem:
– 80 gram walnoten
– 200 gram dadels (ontpit)
– 75 gram speltmeel
– 40 gram kokosolie

Voor de vulling:
– 700 gram magere kwark
– 200 gram roomkaas light (ik gebruikte deze)
– 75 gram vanille eiwitpoeder
– 2 eieren
– 100 gram bevroren frambozen

Voor de topping:
Whatever you like! Fruit, kokosrasp, chocolade…

Doen:
Weeg de dadels af en giet hier kokend water over. Laat dit 15 minuten staan.
Ondertussen ga je aan de slag met de walnoten. Het beste kun je een keukenmachine gebruiken om de walnoten kruimelig te maken, heb je die luxe niet, gebruik dan net als ik de ‘tomado‘. Nog geen tientje bij de blokker, geen elektriciteit of iets nodig. Hiermee krijg je de walnoten heel snel heel kruimelig.
In een bak bij elkaar: de (geweekte, uitgelekte) dadels, de walnoten (gekruimeld), de speltmeel en de kokosolie (het liefst een beetje gesmolten, paar seconden in de magnetron).
Om dit te mengen kun je het beste een keukenmachine gebruiken, maar een staafmixer werkt ook prima. Zorg dat het een plakkerig, glad mengsel wordt.
Bekleed een taartvorm (22 of 24 cm) met bakpapier. Verdeel het mengsel van hierboven over de bodem. Hier is wat geduld voor nodig, want het plakt gigantisch (maar dat is juist zo lekker als het straks klaar is ;)). Verdeel het met een lepel. Bij mij werkte het om de lepel af en toe nat te maken. De bodem goed verdeeld? Zet de bodem in de koelkast.

Aan de slag met de vulling. Zet eerst de oven aan op 160 graden.
In een beslagkom of blender: de kwark, eiwitpoeder, eieren en de roomkaas. Blend/mix dit geheel. Roer de frambozen er doorheen, totdat de vulling lichtroze is.
Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling over de bodem heen. Zet de cheesecake in de oven voor 40 minuten op 160 graden.
Als de 40 minuten om zijn, haal je de taart uit de oven en laat deze nog zo’n 30 minuten afkoelen in in de keuken. Zet de taart daarna in de koelkast, voor minstens 3 uur.

Snijd de taart in 12 stukken en geniet ontzettend van jouw gemaakte cheesecake!
Vergeet je je creatie niet te delen met #fitwithmarit?!
De taart kun je goed verpakt zo’n 3/4 dagen in de koelkast bewaren.

Voedingswaarden per punt (zonder toppings):
Kcal = 217
Koolhydraten = 13, 5 gram
Eiwitten = 13,3 gram
Vetten = 7,6 gram
Natrium = 53,3 milligram
Suikers = 8,8 gram

Mijn andere blogs

8 Comments

zonderzooi februari 23, 2017 at 20:39

Ziet er weer lekker uit Marit! Hmmmmm <3

Antwoord
Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl februari 25, 2017 at 18:41

Jum! Tot mijn grote verdriet is de Tomado niet meer in de verkoop bij de Blokker dus ik sta altijd twee uur te verkruimelen 🙁 Maar altijd alle moeite waard als het af is. Ben hier heel benieuwd naar 😀

Antwoord
Marit februari 28, 2017 at 10:49

No way! Nergens meer? Er zijn vast wel soortgelijke dingen!

Antwoord
Marianne april 11, 2017 at 15:41

Ik heb deze dit weekend gemaakt en het is echt een topper zeg! Intens lekker, kan er niet vanaf blijven haha. Voor mijn verjaardag heb ik degene gemaakt die in de vriezer moet, maar deze is toch wel beter.

Ik kruimel de walnoten gewoon in een theedoek door er met een pot op te slaan, gaat ook prima!

Antwoord
Marit april 11, 2017 at 17:04

Oh wat heerlijk! Geniet ervan!

Antwoord
Eveline Fleur april 14, 2017 at 08:40

Jummm dit klinkt heerlijk!

Antwoord
Marijke mei 5, 2017 at 16:01

Hoi marit,

Kun je de walnoten ook vervangen door andere noten bijv amandelen?

Groetjes

Antwoord
Marit mei 9, 2017 at 11:10

Denk het wel, Marijke!

Antwoord

Laat een comment achter