FoodOntbijtTussendoortjes

Gezonde cake met cranberries en pistachenootjes

geschreven door Marit april 11, 2017 19 Comments

Gezond eten hoeft niet moeilijk of vies te zijn, dat bewijst deze cake maar weer. Een super simpel recept, maar super lekker en hartstikke verantwoord! Je kunt de cake maken als tussendoortje, maar hij zal ook leuk op de ontbijttafel staan. Al eerder gaf ik je het recept voor een chocoladetaart met paaseitjes, maar deze frisse en gezonde cake, afgemaakt met vanillekwark en frambozen, zal ook leuk op de Paastafel staan 😉

Nodig:
– 150 gram speltmeel
– 300 gram magere kwark
– 2 eieren + 1 eiwit
– 50 gram cranberries
– 30 gram pistache nootjes
– 75 gram eiwitpoeder óf 50 gram honing
– 50 ml. water
– 2 theelepels bakpoeder

Eventueel voor de topping:
– (vanille) kwark
– frambozen

Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe bij elkaar in een beslagkom: de speltmeel, kwark, eieren en 1 eiwit, het water en de bakpoeder (voeg hier ook de eiwitpoeder of honing toe). Mix dit geheel tot een beslag.
Roer de cranberries en pistache nootjes er doorheen.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet hier het mengsel in. Zet de cake in de oven voor 25 minuten op 180 graden.
Laat de cake even afkoelen voordat je ‘m aansnijdt. Zelf snijd ik ‘m altijd in 10 plakken. Wil je de cake bijvoorbeeld op de ontbijttafel zetten? Dan kun je ervoor kiezen om ‘m te toppen met wat vanillekwark en frambozen. Is het een snack voor jezelf de komende tijd? Verpak dan de plakken in folie en bewaar een paar plakken in de koelkast voor de komende dagen en de rest in de vriezer.

Eet smakelijk!

Voedingswaarden (zonder toppings):
Met eiwitpoeder:
Kcal = 139
Koolhydraten = 14,6 gram
Eiwitten = 13 gram
Vetten = 3,3 gram

Met honing:
Kcal = 121
Koolhydraten = 16,6 gram
Eiwitten = 7,1 gram
Vetten = 2,9 gram

Mijn andere blogs

19 Comments

Mariska april 12, 2017 at 07:40

Dit artikel komt precies op het juiste moment! 🙂 Van een ander recept heb ik nog cranberries staan en ik had perongeluk pistache noten besteld terwijl ik andere noten wilde. Ik had al zitten dubben wat ik er mee ging doen. Nou, dit dus! 🙂

Antwoord
Marit april 12, 2017 at 11:21

Wat toevallig!!! Geniet ervan!!!

Antwoord
Josje april 12, 2017 at 09:38

Gisteren meteen gemaakt! Hij is HEEEERLIJK. Heb er stiekem ook wat cacaonibs van de Body&Fit doorheen gedaan, heerlijke combi met cranberries kan ik je vertellen. En het ligt er denk aan hoe dik je plakken zijn/hoe groot je cakeblik is, maar ik haalde er zeker 14 plakken uit. Ik kan weer twee weken vooruit. Thanks Marit! 🙂

Antwoord
Marit april 12, 2017 at 11:20

Wat SUPER leuk om te horen, geniet ervan!!!

Antwoord
Anoniem april 14, 2017 at 23:00

Hoi Marit,

Waar koop je losse eitwitten?
Misschien een stome vraag hoor, maar ik ken het nog niet 😉

Antwoord
Marit april 17, 2017 at 11:59

Hi Sanne,
Je kunt inderdaad losse eiwitten kopen (vaak in het koelschap van de supermarkt te vinden, in een flesje), maar ik scheid zelf het eiwit van het eigeel en gebruik dan alleen het eiwit. 🙂

Antwoord
Carmen april 18, 2017 at 17:47

Heerlijk! Ik heb deze cake gemaakt en tijdens de paasbrunch op tafel gezet. Wij (mijn ouders, broertje, vriend en ik) zijn fan!😍

Zou je deze cake ook kunnen maken met Griekse yoghurt in plaats van magere kwark?

Antwoord
Marit april 19, 2017 at 12:05

Wat leuk om te horen. Ja hoor, dat zou zeker kunnen!

Antwoord
Maike april 19, 2017 at 09:32

Beste Marit,

De cake lijkt mij lekker, ik wil hem ook proberen. Ik had nog wel een vraagje. Waar is het water voor?

Antwoord
Marit april 19, 2017 at 12:05

Ik voeg vaak wat water toe, zodat het beslag niet zo stug is en makkelijker in het cakeblik giet! Kun je weglaten als je dat wilt!

Antwoord
Justine april 21, 2017 at 19:07

Ik heb de cake lactosevrij gemaakt met naturel Alpro Soya yoghurt en het was heel lekker. Iedereen was fan en hij ging in één keer op! Bedankt voor het recept.

Antwoord
Marit mei 1, 2017 at 13:04

Wat leuk om te horen Justine, dankjewel!

Antwoord
Marianne april 30, 2017 at 18:33

Ik heb hem net gemaakt en m’n huisgenoten zijn weer helemaal fan van me haha. Hij is echt heel lekker en super makkelijk te maken (net als al je andere recepten haha, ga zo weer de zwarte bonen brownie maken).

Antwoord
Marit mei 1, 2017 at 12:58

Wat super leuk om te horen Marianne, dankjewel voor je reactie!

Antwoord
daantje juli 16, 2017 at 14:37

Zijn die gegevens onder per plak of de hele cake? Hij is wel echt super lekker!

Antwoord
Marit juli 19, 2017 at 15:51

Per plak uiteraard 😉

Antwoord
Josje januari 9, 2018 at 13:06

Gisteren weer deze cake gemaakt. Blijft een van mijn favorieten! Geen idee waarom maar ik krijg er een voorjaarsgevoel bij. 😊 Ook lekker als cupcakes, by the way!

Antwoord
Marit januari 12, 2018 at 13:02

Ah wat leuk om te horen, dankjewel voor je berichtje!

Antwoord
Jip januari 19, 2018 at 13:03

Is Deze cake luchtig ik ben namelijk opzoek naar een luchtige cake want alle gezonde cakes zijn niet luchtig.

Antwoord

Laat een comment achter